A postmodern glimpse to past and future: Historiographic metafiction in Jeanette Winterson's Boating for Beginners and The Stone Gods
Geçmişe ve geleceğe postmodern bir bakış: Jeanette Winterson'ın Boating for Beginners ve The Stone Gods isimli romanlarında tarihyazımcı üstkurmaca
  1. Tez No: 853384
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZBOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Tarih Yazımcı Üstkurmaca, Jeanette Winterson, Boating for Beginners, The Stone Gods, Postmodernism, Historiographic Metafiction, Jeanette Winterson, Boating for Beginners, The Stone Gods
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez, Jeanette Winterson'ın Boating for Beginners ve The Stone Gods adlı eserlerini, tarihsel bilginin nasıl inşa edildiğini ve daha sonraki anlayışların inşasını nasıl şekillendirdiğini göstermek için onların anlatı tarzlarına ve tarihsel bağlamlara postmodernist yaklaşımlarına odaklanarak tarih yazımsal üstkurmacanın örnekleri olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu analiz, altta yatan teorilerin makul açıklamalar sunması nedeniyle, dünyanın bir kafa karışıklığı ve çelişki durumuyla karakterize edilen mevcut durumunu açıklığa kavuşturacaktır. Çünkü insanlığın ilerleyişiyle ilgili fiziki deliller bulunmasına rağmen, yıkıcı eylemlerle tarihsel ilerlemeye olan inancın yerle bir olduğu ortaya çıktı. Bilginin aktarımında büyük önem taşıyan dilin incelenmesiyle başlayarak, temel otorite anlatıları yapay yapılarıyla birlikte ortaya çıkarıldı. Dilin yanı sıra bilginin arka planı ve kaynağı olan tarih de incelenmiştir. Bu nedenle tarihin incelenmesi veya tarihi olayların anlaşılması, bu eylemlerin arkasındaki kökenler veya gerekçeler için potansiyel bir açıklama olarak ortaya çıkmaya başladı. Pek çok bilim insanı, tarih yazımının ilke ve yöntemlerine ve bir tarihçinin ideal niteliklerine ilişkin teorilerini öne sürmektedir. Dikkate değer isimlerden biri, tarihin oluşumuna ilişkin bakış açısıyla yalnızca egemen otoriter sistemleri sorgulamakla kalmayıp aynı zamanda çok sayıda potansiyel sunan Hayden White'tır. Geçmiş olayların bu potansiyel çoklu anlatımları, post modern kurguda, özellikle de üstkurmacada seslerini bulur. Üstkurmaca, sosyal, kültürel ve felsefi hareketlerde süregelen geçişlerden etkilenen post modern edebi ve bağlamsal üslupla yakından ilişkilidir. Dolayısıyla tarih yazımsal üstkurmaca, tarihsel yorumun öznel doğasını inceleyerek, gerçek ve kurgusal unsurları birleştirerek geleneksel tarihsel anlatılara kasıtlı olarak meydan okumayı amaçlamaktadır. Winterson'un romanları, yaygın olarak kabul edilen açıklamalara meydan okuyan alternatif olasılıkları göstermek için bu yapay yapıları tasvir etmeyi amaçlar. Ayrıca herhangi bir bilginin hatalı yorumlanmasına dikkat çekerek, okuyucuyu algının oluşmasını kontrol eden büyük anlatıları eleştirel bir şekilde anlamaya davet eder. Dolayısıyla romanlarının analizi sadece günümüzün durumuna dair ipuçları vermekle kalmayacak, aynı zamanda üst anlatıların bilgi kaynağı konumunu sürdürmesi durumunda karanlık bir gelecek senaryosu da sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse Jeanette Winterson's Boating for Beginners and The Stone Gods as exemplars of historiographic metafiction, concentrating on their narrative style and postmodernist approach to historical contexts to demonstrate how historical knowledge is constructed and how it shapes the constructions of further comprehensions. This analysis will clarify the current state of the world, characterised by a state of confusion and contradiction, as the underlying theories offer reasonable explanations. The reason is that despite the presence of physical proof regarding the advancement of humanity, the belief in historical progress was found to be shattered following destructive actions. Beginning with the examination of language, which held significant importance in transmitting knowledge, the fundamental authoritative narratives were unveiled, along with their artificial structures. In addition to language, history, serving as the background and origin of knowledge, was also examined. Therefore, the study of history or understanding of historical events began to emerge as a potential explanation for the origins or rationales behind these actions. Several scholars propose their theories regarding the principles and methods of historical writing and the ideal qualities of a historian. One notable figure is Hayden White, whose viewpoint on the composition of history not only questioned dominant authoritative systems but also offered numerous potentialities. These potential multiple accounts of past events find their voices in postmodern fiction, particularly in metafiction. Metafiction is closely associated with the postmodern literary and contextual style, which is influenced by the ongoing transitions in social, cultural, and philosophical movements. Historiographic metafiction, thus, intentionally aims to challenge conventional historical narratives by merging factual and fictional elements, examining the subjective nature of historical interpretation. Winterson's novels aim to portray these artificial constructions to illustrate the alternative possibilities that challenge commonly accepted explanations. Furthermore, by pointing out the erroneous interpretations of any knowledge, she invites readers to critically engage in the comprehension of metanarratives that have been in control of forming the perception. Therefore, the analysis of her novels will not only hint at the contemporary state but will also provide a dark future scenario in case the metanarratives maintain their position as the sources of knowledge.