The impact of English language proficiency on students' performances on dynamic assessment of writing
İngiliz dili yeterliliklerinin (yerleştirme sınavı) yazmabecerilerinin dinamik değerlendirilmesinde öğrencilerin performansları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 853385
  2. Yazar: HİKMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNAN KARAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Yeterliliği, İngilizce'yi Yabancı Dil Olarak Öğrenenlerin Yazma Becerisi, Dinamik Değerlendirme, Language Proficiency, EFL Writing, Dynamic Assessment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dil eğitiminde yazma, etkili iletişim becerilerini geliştiren dilsel bir yeterliliktir. Geleneksel değerlendirmeden farklı olarak Dinamik Yazma Değerlendirmesi, değerlendirme ve öğretimi bütünleştiren etkileşimli bir yaklaşımdır. Dinamik Değerlendirme ile öğrencilerin sadece mevcut bilgi düzeyleri değil, aynı zamanda öğrenme potansiyelleri de değerlendirilir. Dinamik Değerlendirmenin yazma becerileri üzerindeki etkisini araştıran çeşitli çalışmalar olmasına rağmen, dil yeterliliğinin öğrencilerin yazma performansları üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, dil yeterliliğinin öğrencilerin Dinamik Yazma Değerlendirmesi performansları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Diğer amaç ise öğrencilerin DA uygulaması hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmaya özel bir okulda öğrenim gören otuz sekiz öğrenci katılmıştır. Veriler, görüş paragrafları ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Nicel veriler Sosyal Çalışmalar için İstatistik Paketi (SPPS) kullanılarak, nitel veriler ise içerik analizi yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Bulgular, dil yeterliliğinin öğrencilerin Dinamik Yazma Değerlendirmesi performansları üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrencilerin yeterlik düzeylerinden bağımsız olarak Dinamik Değerlendirme uygulamalarına ilişkin olumlu algılara sahip oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In language education, writing is a linguistic proficiency that fosters effective communication skills. Unlike traditional assessment, Dynamic Assessment of writing is an interactive approach that integrates assessment and instruction. Through Dynamic Assessment, not only the current knowledge level of students but also their potential is assessed. Although there are several studies that explore the effect of Dynamic Assessment on writing skills, the studies that investigate the effect of language proficiency on students' performances in writing are limited. This study aims to explore the effect of language proficiency on students' performance on Dynamic Assessment of writing. The other purpose was to find out students' opinions about DA implementation. Thirty-eight students who were studying at a private school participated in the study. The data was gathered through opinion paragraphs and semi-structured interviews. The quantitative data was analyzed through the Statistical Package for Social Studies (SPPS), and the qualitative data was analyzed using a content analysis approach. The findings revealed that language proficiency did not significantly affect students' performances on Dynamic Assessment of Writing. Students also had positive perceptions of Dynamic Assessment implementations regardless of their proficiency level.