The effects of extensive writing practices on learners' writing performances and their attitudes towards writing
Serbest yazma uygulamalarının öğrencilerin yazma performansları ve yazmaya karşı tutumları üzerine etkileri
  1. Tez No: 965687
  2. Yazar: BEHÇET ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN KORKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ikinci dilde yazma, serbest yazma, öğrenci tutumları, yazma ve cinsiyet, düzeltici geribildirim, L2 writing, extensive writing, student attitudes, writing and gender, corrective feedback
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma, İngilizcenin eğitim dili olduğu bir devlet üniversitesinin hazırlık okulunda, serbest yazmanın İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazma becerileri ve tutumları üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Her ne kadar yazma, akademik başarı ve dil gelişimi için temel bir beceri olsa da İngilizcenin baskın olmadığı ülkelerde sıklıkla ihmal edilmekte ve daha çok okuma ve konuşma becerilerine önem verilmektedir. Türkiye bağlamında, üniversite öğrencileri yükseköğrenim öncesinde yeterince yazma pratiği yapma fırsatı bulamamaktadır, bu da yazma konusunda zorluk yaşamalarına neden olmaktadır. Bu bağlamda, öğrencilerin dilbilgisi veya yazım hataları konusunda endişe duymadan çeşitli konular üzerine sürekli/düzenli yazma etkinlikleri gerçekleştirdikleri serbest yazma uygulamalarının yaratıcılığı artırdığı ve yazma becerilerini güçlendirdiği düşünülmektedir. Çalışma, bir devlet üniversitesinin hazırlık okuluna kayıtlı olan ve düzenli olarak serbest yazma alıştırmaları yapan üniversite öğrencilerinden oluşan bir örneklemle gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, kapsamlı yazma çalışmalarının öğrencilerin yazma becerilerini önemli ölçüde geliştirdiğini, özellikle fikir geliştirme, kelime kullanımı ve genel yazma akıcılığı gibi alanlarda ilerleme sağladığını gösterirken, yazmaya yönelik tutumlarında kayda değer bir değişiklik gözlemlenmemiştir Ayrıca, yazma becerileri ve tutumları açısından cinsiyet farkı bulunmazken, öğrencilerin yazma puanları ile yazmaya istekleri arasında olumlu bir ilişki tespit edilmiştir. Dahası, örneklemin küçük olması ve öğrenci geri bildirimlerindeki olası yanlılıklara rağmen, bu çalışma, yazma yeterliliğini geliştirmede serbest yazmanın değerini vurgulamaktadır Ek olarak çalışma, yazmanın ikinci dil edinimindeki rolüne dair daha geniş çaplı tartışmalara katkıda bulunmaktadır. Bulgular, kapsamlı yazma etkinliklerinin müfredata dahil edilmesinin, eğitmenlerin öğrencilerinin yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabileceğini göstererek onlara uygulanabilir bakış açıları sunmaktadır. Ancak, bu tür yazma uygulamalarının öğrencilerin tutumları ve genel dil gelişimi üzerindeki uzun vadeli etkilerini incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of extensive writing on the writing skills and attitudes of English as a Foreign Language learners at a state university preparatory school where English is the medium of instruction. Although writing is an essential skill for academic success and language development, it is frequently ignored in non-English dominant countries, with more emphasis placed on reading and speaking skills. In the Turkish context, university students often do not have enough opportunities to practice writing prior to their higher education, which results in challenges in writing. In this regard, extensive writing, which involves continuous freewriting activities on various topics without worrying about grammar or spelling, is believed to enhance creativity as well as strengthen writing skills. The study was conducted with a sample of university students who enrolled in a preparatory department of a state school and engaged in regular extensive writing exercises. The results indicate that while extensive writing significantly enhanced students' writing skills, specifically in areas such as idea development, vocabulary usage, and general writing fluency, no notable changes were observed in their attitudes toward writing. In addition, while there were no gender differences in writing skills or attitudes, the study also discovered a favorable correlation between students' writing scores and their enthusiasm to write. Moreover, despite the small sample size and potential biases in student feedback, the study emphasizes the value of extensive writing as an effective tool for improving writing proficiency. Additionally, it contributes to the broader discussion on the role of writing in second language acquisition. The findings provide feasible perspectives to instructors by suggesting that integrating extensive writing activities into the curriculum may assist them to improve their students' writing skills. However, further research is required to explore the long-term effects of such writing practices on learners' attitudes and overall language development.