Kadın işgücü istihdamı ve sorunları: Konya örneği
Problems of female labour force employment: An example of Konya
  1. Tez No: 517330
  2. Yazar: SEBAHAT YAĞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Kadın istihdamı, Kadın İşgücü Sorunları, İşgücü Piyasası, Kadınların İşgücüne Katılım Oranı, Kadın İşgücü kuramları, Kadın İstihdam Sorunları, Female Labour Force, Women's Employment, Problems of Female Labour Force, Labour Force Participation Rate of Women, Theories of Female Labour Force, Problems of Women's Employment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bir ülkenin en önemli gelişmişlik göstergenleri arasında kadın işgücü ve istihdam verileri yer almaktadır. Gelişmiş ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranı yüksek iken gelişmekte olan ülkelerde ve az gelişmiş ülkelerde bu oran daha düşük düzeydedir. Kadınlar geçmişten günümüze sürekli çalışma hayatında yer almasına rağmen, gerçek anlamda ilk kez Sanayi Devrimi ile birlikte ücret karşılığı işgücü piyasasında yer almıştır. Küreselleşmeyle birlikte değişen ekonomik gelişmeler kadınların işgücü piyasasında daha çok yer alması beklentisini oluştursa da toplumun değersel yargıları, annelik ve ev hanımlığı rolü, eğitim düzeyinin düşük olması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi birçok sorunla karşı karşıya kalan kadınlar enformel sektörlerde yer almış ve beklentinin aksine bir durum gerçekleşmiştir. Kadın işgücü istihdamının sorunlarını belirlemek üzere yapılan bu çalışmada kadın işgücü istihdamı, Konya ilinde yapılan alan araştırması ile ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde istihdam kavramı, kadın işgücü istihdamı, iktisatta kadın işgücü kuramları, Dünyada ve Türkiye'de kadın işgücü istihdamına ilişkin politika oluşumlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'de kadın istihdamının genel görünümü ve kadın istihdamının karşılaştığı sorunlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde kadın işgücü istihdamına yönelik literatür incelemesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise kadın işgücü istihdamının sorunlarını belirlemeye yönelik, Konya İlinde sosyal güvenlik haklarından yeterince yararlanamayan kamu sektöründe taşeron ve özel sektörde ücret karşılığı çalışan 400 kadına 30 soruluk anket uygulanarak Konya'da kadın işgücü istihdamının sorunları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre eğitim durumuna göre çalışan kadınların gelir durumu ve işyerindeki konumu açısından farklılık bulunduğu, evli olan kadınların aile hayatında sorunlar yaşadığı görülmüştür. Ayrıca hizmet sektörü ve sanayi sektöründe istihdam edilen kadın çalışanların çalıştığı yerde eğitim alma durumu konusunda ve çalıştığı yerde izin kullanabilme haklarına yönelik farklılıklar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Female labour and employment data rank among the most important developmental indicators of a country. Whereas the labour force participation rate of women in developed countries are at high rate, this rate is relatively low in developing and third world countries. Despite the fact that women were always present in the work life, they have been, in real terms, for the first time, remunerated during the Industrial Revolution and took their place in the labour market. Although changing economic developments with globalization create an expectation that women will gain more place in the market, women, contrary to what is believed, have gained place mainly in informal sectors due to the many problems like social value judgements, motherhood, housewifery roles, low educational level and social gender inequality. The present thesis, which aims to identify the female labour force problem, examines the field research conducted in Konya. The study, thus, contends in its first chapter the concept of employment, female labour force, female labour force models in economy, and policy formulations concerning female labour force in the world and Turkey. The second chapter deals with the general view of women employment in Turkey and puts emphasis on the problems that women's employment faces. The third chapter includes a literature review on female labour employment, whereas the fourth and final chapter focuses on the problem identification of female labour force by conducting a questionnaire of 30 questions to 400 female employees in Konya province, who could not profit enough from social security rights, working as sub-contractors in public sector and/or as paid employees in private sector. According to the results obtained, the income status of women differ from each other as for their education level and position at work, and it has been observed that married women face problems in their family lives. Moreover, differences have been sighted for those women employees who work at tertiary and industrial sectors when their rights of traineeship and taking a leave are of concern.