Keşif Tiyatrosu ve bir uygulama çalışması: 'Dağınıklık'
Devised Theatre and a case study: 'Mess'
  1. Tez No: 853519
  2. Yazar: ORKUN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Keşif, Özgün, Süreç, Devised Tiyatro, Theatre, Discovery, Unique, Process, Devised Theatre
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tiyatro sanatı geçmişten bugüne birçok farklı anlayış ve yorumlamalarla üretimini gerçekleştirmiştir. Tiyatronun içeriğine ve biçimine ilişkin birçok farklı yöntem uygulanabilir. Yöntemler ne kadar farklı olsa da her sanatçı aslında diğerlerinin yaptığı gibi tiyatro üretiminin idealine ulaşmak için çaba göstermiş, içerik ve biçime ilişkin görüşlerini paylaşmıştır. Çağımız sanatçıları bu çabayı hala sürmekte ve özgün bir eser üretmenin yollarını aramaya devam etmektedir. Bu yaratıcı yolculuk,“sanat”kavramının temel tanımı sabit kaldığı sürece devam edecek gibi görünüyor. Bu çalışma kapsamında tiyatronun içerik ve biçiminden öte, bir tiyatro üretimine yaklaşım biçimi (Keşif Tiyatrosu) incelenmiştir. Tiyatronun temel isterlerine (topluluk ve oyuna) dayanan Keşif Tiyatrosu, tiyatronun nasıl olması gerektiğine değil; nasıl daha fazla/çeşitli olabileceğine odaklanır. Bu yaklaşım, tiyatro alanında içerik ve biçime dair yeni yollar ve/veya sorunlar keşfetmek, çabalamaya devam etmek isteyenler için bir yol gösterici olabilir. Tezin kapsamında; Keşif Tiyatrosu'nun anlamı, içeriği ve gelişimi sade bir şekilde açıklanmaya çalışıldıktan sonra, uygulamasına dair de fikir edinmek adına“Dağınıklık”adlı uygulama çalışması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Drama has been produced with various understandings and interpretations from past to present. Many different methods can be applied to its content and form. No matter how different the methods are, each artist actually strived to reach the ideal of theater production, as others did, and shared her/his views on content and form. Contemporary artists continue to exert this effort, and still searching for ways to produce a unique work. This creative journey is likely to persist as long as the fundamental definition of“art”remains constant. Within the scope of this study, an approach to theatrical production, namely Devised Theater has been examined beyond the content and form of theater. Devised Theater based on the fundamental requirements of theater (community and play), directs its attention not to how theater should be but to how it can be more/diverse. This approach may serve as a guide for those who wish to continue striving to create new paths and/or challenges in the field of theater regarding content and form. Within the scope of the thesis, after attempting to explain the meaning, content, and development of Devised Theater in a simple manner, a case study titled“Mess”has been examined in order to to gain insights into its practical application as well.