Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan eğitim personelinin tükenmişlik ve depresyon düzeyi ile iş tatmini değişkenleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
  1. Tez No: 853529
  2. Yazar: FUAT SERTKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRCAN SEÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, İş Tatmini, Özel eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Tükenmişlik, Türkiye, Burnout, Depression, Job Satisfaction, Special Education and Rehabilitation Center, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan eğitim personelinde iş tatmini, depresyon ve tükenmişlik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenin Amasya ilinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan eğitim personeli oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise bu kurumlarda çalışan ve uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 151 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılar Maslach Tükenmişlik EnvanteriEğitimci Formu, Boratav Depresyon Tarama Ölçeği, Minnesota İş Tatmini Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formundan oluşan bir veri toplama aracını online olarak cevaplamıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda iş tatmini puanlarının depresyon puanlarıyla (r = - .46), Maslach Tükenmişlik Ölçeği alt boyutlarından kişisel başarı (r = -.41) ve duyarsızlaşma (r = -.41) puanlarıyla orta düzeyde, tükenmişlik puanlarıyla (r = -.66) ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği alt boyutlarından duygusal tükenme puanlarıyla (r = -.59) yüksek düzeyde negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. ÖERM'de görev yapan eğitim görevlilerinde depresyon puanları ise Maslach Tükenmişlik Ölçeği alt boyutlarından kişisel başarı ile düşük (r = .20), Maslach Tükenmişlik Ölçeği alt boyutlarından duyarsızlaşma (r = .30) ve tükenmişlik toplam puanlarıyla (r = .49) orta düzeyde, duygusal tükenme (r = .55) puanlarıyla yüksek düzeyde pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between job satisfaction, depression and burnout in educational staff working in special education and rehabilitation centers. The population of the study consisted of educational staff working in special education and rehabilitation centers in Amasya province. The sample of the study consisted of 151 participants working in these institutions and selected by convenient sampling method. The participants answered a data collection tool consisting of Maslach Burnout Inventory-Educator Form, Boratav Depression Screening Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale and Personal Information Form online. Pearson correlation analysis, t-test for independent samples and oneway analysis of variance were used to analyze the data. As a result of the study, it was found that job satisfaction scores were negatively correlated with depression scores (r = -.46), with Maslach Burnout Scale sub-dimensions of personal accomplishment (r = -.41) and depersonalization (r = -.41) at a moderate level, with burnout scores (r = -.66) and with Maslach Burnout Scale sub-dimensions of emotional exhaustion (r = -.59) at a high level. It was found that the depression scores of the training staff working in the SCM were positively correlated with personal accomplishment (r = .20), depersonalization (r = .30) and burnout total scores (r = .49), and emotional exhaustion (r = .55), which are sub-dimensions of the Maslach Burnout Scale, at a low level.