2-amino pridin esaslı schiff bazları ile onların geçiş metal şelat komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve termal özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and thermal studies of their transition metal complexes with schiff bases derived from 2-aminopyridine
  1. Tez No: 85356
  2. Yazar: CUMALİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2-Amİno pridin, Schiff bazı, metal kompleks, karakterizasyon, 2-aminopyridine, Schiff base, metal complex, characterization. n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ 2-AMINO PRIDIN ESASLI SCHTFF BAZLARI İLE ONLARIN GEÇİŞ METAL ŞELAT KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONÜ VE TERMAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Cumali ÇELİK KSU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Mehmet TÜMER Yıl: 1999, Sayfa : 56 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mehmet TÜMER Prof. Dr. Selahattin SERİN Yrd. Doç. Dr. Nurcan KURTOGLU Bu çalışmada, 5-nitrovanilin ve 2-aminopridin'in etanollü ortamda reaksiyonundan elde edilen yeni Schiff bazı ligandı, yine etanollü ortamda Pd/C (%10) ve hidrazinhidrat (%100) kullanılarak, N-(pridil)-3-metoksi-4-hidroksi-5-amino benzilamin'e indirgendi. Oluşan bu amin bileşiği, 3-metoksi-4-hidroksibenzaldehit, 4- dimetilaminobenzaldehit ve 3,5-di-/-butil-4-hidroksibenzaldehit bileşikleriyle ayrı ayrı reaksiyona sokulup, sırasıyla HL1, HL2, HL3 yeni Schiff bazı ligandian ve bunların Cu(U), Co(II), Ni(TI), VO(TV) ve Zn(U) kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu ligand ve kompleksler, elementel analiz, 1H-( C)-nmr, infrared, elektronik absorpsiyon spektral çalışmaları, molar iletkenlik ve magnetik süsseptibilite verileri ile karakterize edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucu sentezlenen Schiff bazı ligandlannm azometin grubundaki azotun ve hidroksil grubundaki oksijenin metal ile koordinasyona girdiği, fakat pridin halkası azot atomunun metal iyonlarıyla koordinatif bir bağ oluşturmadığı gözlenmiştir. Ligandlann kütle spektrum değerleri teklif edilen yapılan desteklemektedir. Ligand ve komplekslerin antimikrobiyal aktiviteleri farklı mikroorganizmalar üzerinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND THERMAL STUDIES OF THEIR TRANSITION METAL COMPLEXES WITH SCffiFF BASES DERIVED FROM 2-AMİNOPYRİDİNE Cumali ÇELİK DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mehmet TÜMER Year: 1999, pages : 56 Jury : Yrd. Doç. Dr. Mehmet TÜMER : Prof. Dr. Selahattın SERİN : Yrd. Doç. Dr. Nurean KURTO?LU In this study, the Schiff base ligands derived from 5-nitrovanillin and 2- aminopyridine reduced to the N-(pyridyl)-2-hydroxy-3-methoxy-5-aminobenzylamine using Pd/C (10%) and hydrazine hydrate (100%) in etanolie media. New Schiff^ase ligands derived from vanillin (HL1), 4-dimethylaminobenzaldehyde (HL?), and 3,5-di-/- butyL-4-hydroxybenzaldehyde (HL3) with N(Pyridyl)-3-methoxy-4-hydroxy-5- aminobenzylamine and their Cu(IJ), Ni(U), Co(U), VO(IV) and Zn(U) transition metal complexes have been synthesized and characterized by elemental analyses, electronic and it spectra, molar conductance data, magnetic measurements and % and 13C nrnr spectra. The results indicated that the ligands coordinate through azomethine nitrogen and phenolic oxygen with the metal ions. In like manner, it was found that the pyridine and amine nitrogen_ atoms is not coordinated to the metal ions. The results of the ^ and 13C nmr spectral data comfirmed the suggested structure of the Schiff base ligands. The mass spectra results confirm the proposed structure of the ligands. The antimicrobial activity properties of the ligands and their metal complexes have been studied.