Kahramanmaraş koşullarında birinci ürün mısır, soya ve fasulyenin birlikte ekilmesinin bazı bitkisel özelliklere ve verime etkisi
Effects of intercropping nain crop maize with soybean and bean on some plant characteristics and yield under Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 85357
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA CESURER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Soya, Fasulye, Birlikte Ekim Sistemi, Alan Eşdeğerlik Oranı m
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET ASLMAN ÇİÇEK OZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BİRİNCİ URUN MISIR, SOYA VE FASULYENİN BİRLİKTE YETİŞTİRİLMESİNİN BAZI BİTKİSEL ÖZELLİKLERE VE VERİME ETKİSİ Aslıhan ÇİÇEK KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Leyla CESURER Yıl: 1999, Sayfa:64 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Leyla CESURER : Prof.Dr. Aydın AKKAYA : Yrd. Doç.Dr. Akif ESKALEN 1998 yılında Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında yürütülen bu çalışmada; 2 mısır (Mazur, Rx 947), 2 soya (A 3935, A 3127), 2 fasulye (Şahin 90, Yunus 90) çeşitleri, 2:2 birlikte ekim sisteminde birinci ürün olarak yetiştirilerek, birlikte yetiştirmenin bazı bitkisel özelliklere ve verime etkisi belirlenmiştir. Deneme 2x5 faktöriyel düzenlemesine göre 4 tekerrfîrlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonucunda, mısır bitkisi için birlikte ekim sisteminin etkisi tepe püskülü çıkış süresi, tek koçan verimi, sömek oranı, bin tane ağırlığı, dekara verim karakterlerinde önemli, ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, sap kalınlığı, bitkide koçan sayısı, hektolitre ağırlığı karakterlerinde önemsiz bulunmuştur. Soya bitkisi için birlikte ekim sisteminin etkisi, çiçeklenme süresi, bakla sayısı, tohum sayısı, bin tane ağırlığı, dekara verim karakterlerinde önemli, ilk bakla yüksekliği, bitki boyu, sap kalınlığı, dal sayısı karakterlerinde önemsiz olmuştur. Fasulye bitkisi için birlikte ekim sisteminin etkisi, çiçeklenme süresi, ilk bakla yüksekliği, bitki boyu, dal sayısı, tohum sayısı, bin tane ağırlığı, dekara verim karakterlerinde önemli, sap kalınlığı, bakla sayısı karakterlerinde önemsiz olarak kaydedilmiştir. Arazinin ne kadar verimli kullanıldığının bir ölçüsü olan, alan eşdeğerlik oranının 0.60-1.18 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASLMAN ÇİÇEK ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS OF INTERCROPPING MAIN CROP MAIZE WITH SOYBEAN AND BEAN ON SOME PLANT CHARACTERISTICS AND YIELD UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS Ashhan ÇİÇEK DEPARMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Assist. Prof.Dr. Leyla CESURER Year: 1999, Sayfa: 64 Jury : Assist. Prof. Leyla CESURER : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Assist.Prof. Akif ESKALEN In the study which was conducted in Kahramanmaraş Agricultural Research Institute trial field in 1998, 2 maize (Mazur and Rx 947), 2 soybean (A 3935 and A 3127) and 2 bean (Şahin 90, Yunus 90) cultivars were intercropped as main crops and it was determined the effects of intercropping on some plants characters and the yield. The trial was arranged as 2x5 factorial design with 4 replications. As a result of this study, the effects of the intercropping systems on the number of days to anthesis, grain weight of ear, cop ratio (%), 1000 seed weight, yield per decar were significant, while first ear height, plant height, stem thickness, ear number per plant, test wright were not significant for maize. The effects of the intercropping systems on the characters such as flowering period, number of pod, seed number, 1000 seed weight and yield per decar were significant, while the others such as first pod height, plant height, stem thickness, number branch per plant were not significant for soybean. The effects of intercropping on the characters of bean such as flowering period, first pod height, plant height, number branch per plant, seed number, 1000 seed weight and yield per decar were significant, while stem thickness, pod number were not significant It was determined that the Land Equivalent Ratio which is a measurement of how efficiently the land was used changed between 0.60-1.18. Key words : Maize, Soybean, Bean, Intercrooping, Land Equivalent Ratio. rv