Okul öncesi dönemi çocuklarda teknoloji kullanma durumlarının ebeveynlerinin teknoloji kullanım alışkanlıkları temelinde değerlendirilmesi
Assessing preschoolers' technology use based on their parents' technology use habits
  1. Tez No: 853583
  2. Yazar: ARİFE ÖĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZGÜR DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya kullanımı, çocuklarda teknoloji kullanımı, ebeveynlerde sosyal medya bağımlılığı, Social media usage, technology usage in children, social media addiction in parents
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemdeki çocukların teknoloji kullanım alışkanlıkları ile ebeveynlerinin bu konudaki tutumları arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde incelemektedir. Çalışma, karma bir yöntemle tasarlanmış olup, veri toplama sürecinde okul öncesi çocuğa sahip ebeveynlerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel çalışma kapsamında, kolaylı örnekleme ile belirlenen 100 ebeveyne sosyo-demografik bilgi formu, problemli medya kullanım ölçeği ve sosyal medya bağımlılığı- yetişkin formu uygulanmıştır. Nitel çalışma ise amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 15 kişilik bir ebeveyn grubuyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verileri içermektedir. Nitel veriler betimsel analiz kullanılarak, nicel veriler SPSS 22 istatistik programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, ebeveynlerin sosyal medya bağımlılığı ve katılımcıların çocuklarının problemli medya kullanımı arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Uygulanan ölçekler sonucunda, katılımcıların sosyal medya bağımlılığına sahip oldukları ve çocuklarının da problemli medya kullanımına sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Bu durumun, ebeveynlerin cinsiyeti, mesleği ve ekonomik durumuyla ilişkisiz olarak bireylerin kişisel tercihlerinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Ayrıca, ailedeki çocuk sayısının artmasının hem ebeveynlerde hem de çocuklarda sosyal medya bağımlılığını ve internet kullanımını azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Ebeveynler, çocuklarının internet kullanımını çeşitli yöntemlerle sınırladıklarını belirterek bu kısıtlamaların amacını belirlemenin önemli bir tedbir olduğunu vurgulamışlardır. Araştırmada nitel ve nicel veriler birbirini desteklemektedir. Araştırma, teknoloji kullanım alışkanlıklarının aile içindeki dinamiklere bağlı olarak şekillendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research thoroughly examines the relationship between the technology usage habits of preschool children and the attitudes of their parents on this matter. The study is designed using a mixed-method approach, and interviews were conducted with parents of preschool children during the data collection process. In the quantitative aspect of the study, a socio-demographic information form, problematic media usage scale, and social media addiction-adult form were administered to 100 participants through convenience sampling. The qualitative part involves data obtained from semi-structured interviews with a purposively selected group of 15 parents. Thematic analysis was applied to analyse qualitative data, while quantitative data were analysed using the SPSS 22 statistical program. The findings of the research indicate a relationship between parents' social media addiction and their children's problematic media usage. As a result of the applied scales, it emerged that participants have social media addiction, and their children also exhibit problematic media usage. This situation was determined to be independent of the parents' gender, occupation, and economic status, originating from individuals' personal preferences. Additionally, an increase in the number of children in the family was found to reduce both parents' and children's social media addiction and internet usage. Parents emphasized the importance of determining the purpose behind restricting their children's internet usage, stating that it is a significant precaution. The research combines qualitative and quantitative data, indicating that technology usage habits are shaped based on the dynamics within the family.