Sahiplik yapısının finansal raporlama zamanlılığına etkisi: BİST' te bir uygulama
The effect of ownership structure on financial reporting timeliness: An application in BIST
- Tez No: 853614
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Raporlama Zamanlılığı, Sahiplik Yapısı, Kurumsal Yönetim, Panel Veri Analizi, Borsa İstanbul, Financial Reporting Timeliness, Ownership Structure, Corporate Governance, Panel Data Analysis, Borsa Istanbul
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışması, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören finansal olmayan şirketlerin sahiplik yapılarının yıllık finansal raporlama zamanlılığı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmayı yürütmek için 2008 ve 2019 yılları arasında Borsa İstanbul'da işlem gören 208 şirketten elde edilmiş 2209 adet gözlemden oluşan bir örneklem kullanılmıştır. İlgili örneklem, panel veri analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, yabancı sahiplik değişkeninin finansal raporlama zamanlılığı ile ilişkisinin istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde olduğunu göstermektedir. Bu sonuç, yabancı sahiplik oranı yüksek olan firmaların finansal raporlarını diğer firmalara göre daha erken ilan ettiklerini ortaya koymaktadır. Sonuçlar, devlet sahiplik değişkeninin finansal raporlama zamanlılığı ile ilişkisinin istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde olduğunu göstermektedir. Bu sonuç, devlet sahiplik oranı yüksek olan firmaların finansal raporlarını diğer firmalara göre daha erken ilan ettiklerini ortaya koymaktadır. Ayrıca araştırma sonucunda, kurumsal sahiplik ile şahıs sahiplik değişkenlerinin finansal raporlama zamanlılığı ile ilişkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar, raporlama gecikmesinin nedenleri hakkında yatırımcı, yönetici ve politika yapıcılara fikir vererek farkındalıklarını artırıp, bilgi asimetrisinin azalmasına katkı sağlayarak, daha sağlıklı kararlar almalarına yardımcı olabileceği düşünüldüğü için değerlidir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the effects of ownership structures of non-financial companies traded on Borsa Istanbul (BIST) on annual financial reporting timeliness. To conduct the analysis, the authors used a sample of 2204 observations from 208 companies trading on Bursa Istanbul between 2008 and 2019. The relevant sample was analyzed using the panel data analysis method. The results show that the relationship between the foreign ownership variable and the timing of financial reporting is statistically meaningful and negative. This result indicates that firms with high foreign ownership rates have announced their financial statements earlier than other firms. Furthermore, the results indicate that the relationship between the public ownership variable and the timing of financial reporting is statistically significant and negative. This result shows that companies with a high public ownership ratio have published their financial reports earlier than others. Additionally, as a result of the research, it is seen that the relationships between corporate ownership individual ownership variables and the timing of financial reporting aren't statistically meaningful. The findings are valuable because they help investors, executives, and policymakers make healthier decisions by raising their awareness of the reasons for delayed reporting and contributing to reducing information asymmetry.