Çağdaş Türk resim sanatında yöresellik bağlamında portrenin dışavurumu
Expression of portrait in the context of locality in contemporary Turkish painting
- Tez No: 853621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER TAYFUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Resim Sanatı, Yöresellik, Portre, Turkish Painting Art, Topicality, Portrait
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çağdaş Türk resim sanatının getirdiği yenilikler Türk sanatçıları da etkileyerek Çağdaş Türk resim sanatı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte toplumdaki yerel etkenler ve sosyal hayat resimlere konu edinmeye başlanmıştır. Geçmişten süre gelen yöresel imgelerimiz resim sanatına girerek portre kültürüne kadar konu olmuştur. Çağdaş Türk sanatının Yeni Dışavurumcuları olarak bilinen 1960 sonrası çıkan Toplumsal gerçekçi ressamlar olarak Türkiye‟deki sosyal hayatı ve yöre kültürünü yeni sanat anlayışları ile tuvallerine işlemeye başlayarak toplumsal sanat etkisini yansıtmışlardır. Sanatçılar portrenin yüz ifadelerine göre insandaki duygu ifadelerini eserlerine aktararak o anki duyguların dışavurumunu konu edinmişlerdir. Yöresellik Bağlamında portre kültürünü oluşturan sanatçılar toplumsal ve sosyoekonomik olayları geçmişten gelen ifadelerle kullanarak, portrelere ve resimlere yansıtıp bu duyguların dışavurumcu etkilerini araştırarak sosyokültürel çerçevesinde izleyicilere sunmuşlardır. Bu araştırmanın amacı; insanoğlunun geçmişteki geleneksel kavramları günümüze kadar getirerek Çağdaş Türk resim sanatına ve portre geleneğinin geldiği noktayı yöreselliği de beraberinde getirerek resim sanatındaki yansımasını ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Contemporary Turkish painting art has emerged by influencing Turkish artists with the innovations brought by the contemporary Turkish painting art. However, local factors in the society and social life began to be the subject of the paintings. Our local images from the past have been the subject of portrait culture by entering the art of painting. As social realist painters who emerged after 1960, known as the New Expressionists of Contemporary Turkish Art, they started to embroider the social life and local culture in Turkey on their canvases with their new understanding of art, reflecting the influence of social art. Artists have focused on the expression of the current emotions by transferring the emotional expressions of the person to their works according to the facial expressions of the portrait. Artists who created the portrait culture in the context of locality, using social and socioeconomic events with expressions from the past, reflecting them on portraits and paintings, researching the expressive effects of these feelings and presenting them to the audience in the sociocultural framework. The purpose of this research; The aim is to bring the traditional concepts of the past to the present day and to reveal the reflection of the contemporary Turkish painting art and the point where the portrait tradition has reached, by bringing the locality with it, in the art of painting.