Türkiye'de yayınlanmış olan davul metotlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of drum methods published in Türkiye
  1. Tez No: 853629
  2. Yazar: MERT DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER ALGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Davul Eğitimi, Eğitim Metotları, Music Education, Drum Education, Education Methods
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
İnsanlar için çok önemli bir yeri olan müziğin doğru bir şekilde öğrenilmesi ve aktarılmasında müzik eğitiminin önemli bir yeri vardır. Müzik eğitiminin dallarından biri olan çalgı eğitimi ise bireylerin çalmak istedikleri çalgıları, bir öğretmen ve eğitim metodu eşliğiyle öğrenmeleri olarak tanımlanabilmektedir. Ülkemizde çalgı eğitim metotlarının önemine ilişkin, bu metotların incelendiği, karşılaştırıldığı vb. birçok araştırma mevcuttur. Akademik alanda davul çalgısıyla ilgili yapılan araştırmalar mevcut olsa da literatür taramasında davul eğitimi metotları ile ilgili yapılmış bir araştırmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın amacını Türkiye'de davul çalgısı için yazılmış eğitim/öğretim metotlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek, bu eğitim/öğretim metotlarının yazarlarına ait demografik bilgileri, metotların fiziksel özelliklerini (boyutları, cilt türü), basım yerlerini, basım yıllarını incelemek; metotlarda bulunan temel ve teknik bilgilerin, görsel-işitsel eklentilerin, amaç, hedef ve seviye ile ilgili bilgilerin, ölçü yapısı çeşitlerinin bulunma durumlarını ortaya koymak oluşturmaktadır. Ayrıca Türkiye'de daha önce davul metotlarının incelenmesini içeren bir çalışma yapılmamış olması nedeniyle araştırmanın önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de yazılan ve araştırma kapsamı doğrultusunda seçilen ve ulaşılabilen 12 davul metodu oluşturmuştur. Araştırma nitel bir araştırma olup, veriler doküman analizi ve içerik analizi yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, metot yazarlarının tamamının erkek olduğu, tümünün özengen müzik eğitimcisi olduğu; metotların hepsinin A4 boyutunda olduğu, çoğu sayıdaki metodun İstanbul'da basıldığı, görsel eklentilerin çoğu metotta bulunduğu, nota bilgilerine ait bilgilerin sayıca fazla metotta yer aldığı, metotlardan yalnızca birinde ritmik solfeje yer verildiği, 3 metotta baget tutuş teknikleriyle ilgili herhangi bir bilginin yer almadığı, eser bulunduran 1 metot olduğu, metotlardan yarısında atak çalışmasının yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Metotlarda yer verilen kuramsal bilgilere yönelik bulgulara göre ise; 2 metotta davul tarihi ile ilgili bilgilere, 5'inde davul aksamları hakkında bilgilere ve yalnızca 1 metotta akort hakkında bilgilere yer verildiği görülmüştür. Aynı zamanda metotların hepsinde amaç-hedefe ait bilgiler yer almaktadır. Metotlardaki çalışmaların ölçü yapılarına bakıldığında ise, 4/4'lük ölçü sayısının her metotta fazlaca yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlara ilişkin Türkiye'de davul metodu yazımının arttırılması, eser ve ritmik solfejlere sıkça yer verilmesi, görsel ve işitsel eklentilerin her metotta yer alması ve Türk Müziği'nin özelliklerine göre aksak ritimlere de metotlarda yer verilmesi önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Music education has an important place in the correct learning and transfer of music, which has a very important place for people. Instrument training, which is one of the branches of music education, can be defined as individuals learning the instruments they want to play, accompanied by a teacher and training method. Regarding the importance of instrument training methods in our country, these methods are examined, compared, etc. There is a lot of research available. Although there are studies on the drum instrument in the academic field, no research on drum training methods has been found in the literature review. The aim of the research is to examine the education/training methods written for the drum instrument in Turkey in terms of various variables, to examine the demographic information of the authors of these education/training methods, the physical properties of the methods (sizes, binding type), places of publication, years of publication; It aims to reveal the availability of basic and technical information in the methods, audio-visual add-ons, information about the purpose, target and level, and measurement structure types. In addition, the research is thought to be important since no study examining drum methods has been conducted in Turkey before. The sample of the research consisted of 12 drum methods written in Turkey, selected and accessible in line with the scope of the research. The research is a qualitative research and the data was obtained by document analysis and content analysis method. According to the research findings, all method authors are male and all are wannabe music educators; All of the methods are in A4 size, most of the methods are printed in Istanbul, visual add-ons are included in most of the methods, note information is included in many methods, rhythmic solfeggio is included in only one of the methods, 3 methods do not contain any information about drumstick holding techniques, It was concluded that there was only one method that contained artifacts, and half of the methods included attack work. According to the findings regarding the theoretical information included in the methods; It was observed that 2 methods included information about the history of drums, 5 included information about drum parts, and only 1 method included information about tuning. At the same time, all methods contain information about the purpose and target. When the measurement structures of the studies in the methods are examined, it is concluded that the number of 4/4 measures is frequently included in every method. Regarding the results, suggestions were made to increase the writing of the drum method in Turkey, to include pieces and rhythmic solfeggios frequently, to include visual and auditory add-ons in every method, and to include irregular rhythms in the methods according to the characteristics of Turkish Music.