Ector Berlioz'un 'Harold İtalya'da' adlı eserinin viyola repertuarındaki önemi ve viyola tekniği açısından incelenmesi
The importance of Hector Berlioz's 'Harold in Italy' in Italy and investigation in terms of viola technique
  1. Tez No: 853982
  2. Yazar: GİZEM ANAFARTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EREN TUNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Hector Berlioz, Niccolo Paganini, Viyola, Keman, Konçerto, Hector Berlioz, Niccolo Paganini, Viola, Violin, Concerto
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, müzik literatüründe bir ilki simgeleyen ve türünün sayılı örneklerinden olan, Hector Berlioz'un bestelemiş olduğu Harold İtalya'da adlı eserin yerli ve yabancı kaynaklardan faydalanarak incelenerek viyola ve senfonik müzik repertuarındaki önemini ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümünde viyola ve keman arasındaki teknik benzerlikler incelenmiş, Hector Berlioz ve Niccolo Paganini'nin hayatlarına ve iki besteci arasındaki diyaloğa değinilerek eserin bestelenme sürecinden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, eserin viyola tekniği açısından incelemesi yapılmış olup, teknik zorluk barındıran pasajlara alternatif parmak önerileri ve çalışma teknikleri sunulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, eserin formal yapısı genel hatlarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the importance of the work Harold in Italy, composed by Hector Berlioz, which symbolizes a first in music literature and is one of the few examples of its kind, in the repertoire of viola and symphonic music by examining it by making use of domestic and foreign sources. In the first part of the study, the technical similarities between the viola and the violin were examined, the lives of Hector Berlioz and Niccolo Paganini and the dialogue between the two composers were mentioned, and the composition process of the piece was mentioned. In the second part of the study, the work was examined in terms of viola technique, and alternative finger suggestions and working techniques were presented for passages with technical difficulties. In the third part of the study, the formal structure of the work was examined in general terms.