Üniversite gençliğinin demokrasi kültürü: Konya örneği
Democracy culture of university youth: The case of Konya
- Tez No: 854076
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: demokrasi, demokrasi kültürü, üniversite gençliği, democracy, culture of democracy, university youth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma kavramsal, teorik çerçeve ve uygulamalı araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde demokrasi, demokraside ideal ve gerçek ayrımı, demokrasi kuramlarının öncüleri ve modern demokrasi kuramları, demokratikleşme, demokrasinin konsolidasyonu ve demokratikleşmenin geri çevrimi kuramları, Türkiye'de demokrasinin tarihsel gelişiminde önemli dönüm noktaları irdelenmiş, siyasal kültür, demokrasi kültürü ve üniversite gençliğinde demokrasi kültürü konuları ele alınmıştır. Araştırmanın uygulamalı saha araştırması bölümünde Türkiye'deki üniversite gençliğinin demokrasi konusundaki tutumları ve Türkiye'deki mevcut durum üzerine algıları değerlendirilmiştir. Çalışmada nicel uygulama yöntemi kullanılarak saha araştırması yapılmıştır. Toplam 902 katılımcı ile anket çalışması yapılmış, elde edilen veriler, demokrasi kuramları bağlamında değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Demokrasi konusundaki tutum ve algıların tespiti için ölçekler geliştirilerek sahada uygulanmış ve analiz sonucunda belirlenen faktörler yorumlanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, katılımcıların demografik özellikleri, sosyo-ekonomik durumları, benimsedikleri kimlikler, dine karşı yaklaşımları, siyasal katılım düzeyleri bağlamında demokratik tutum ve Türkiye'deki demokrasiyi algılayış biçimleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilerek yorumlanmıştır. Bu bilgiler ışığında tez çalışması ile Türkiye'deki üniversite gençliğinin, genel olarak demokrasi tutum ortalama puanlarının yüksek olduğu ancak demokrasimizin mevcut durumu konusundaki algılarında olumsuz noktaların kayda değer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın karşılaştırmalı siyaset literatürü dışında eksikliği hissedilen Türkiye'de demokrasi kültürü konusunda sosyoloji literatürüne katkı sunacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study consists of two parts: conceptual and theoretical framework and applied research. In the first part of this study, democracy, the distinction between ideal and reality in democracy, the pioneers of democracy theories and modern democracy theories, democratization, consolidation of democracy and de-democratization theories, important turning points in the historical development of democracy in Turkey, political culture, democracy culture and democracy culture among university youth are discussed. In the applied field research part of the study, the attitudes of university youth in Turkey towards democracy and their perceptions on the current situation in Turkey were evaluated. In the study, field research was conducted using quantitative application method. A total of 902 participants were surveyed, and the data obtained were evaluated and interpreted in the context of democracy theories. Scales were developed and applied in the field to determine attitudes and perceptions on democracy and the factors determined as a result of the analysis were interpreted. As a result of the evaluations, it was determined and interpreted that there were significant differences among their demographic characteristics, socio-economic status, the identities they adopted, their attitudes towards religion and their level of political participation in terms of democratic attitudes and their perception of democracy in Turkey. In the light of this information, the thesis concludes that the average democratic attitude scores of the university youth in Turkey are generally high, but the negative points in their perceptions of the current state of our democracy are significant. It is hoped that the study will contribute to the sociological literature on the culture of democracy in Turkey, which is lacking outside the comparative politics literature.