Sağlıkta kalite standartlarında klinik yönetişim: İşgören performansı üzerine etkisi ve iş tatmininin aracılık rolü
Clinical governance in health quality standards: Effects on employee performance and mediating role of job satisfaction
  1. Tez No: 854115
  2. Yazar: NURİYE SARIAKÇALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS BAHA BİÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Kalite Yönetimi, Klinik Yönetişim İklimi, İşgören Performansı, İş Tatmini, Quality Management in Health, Clinical Governance Climate, Employee Performance, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Günümüzde artan rekabet koşulları, artan maliyetler, beklentilerin yükselmesi, teknolojinin hızla her alanda yaygınlaşması, mükemmele ulaşma, en iyi mal ve hizmeti alma ve sunma arzusu gibi faktörler, kalitenin daha fazla önem kazanmasına neden olmuştur. Özellikle sağlık hizmetlerinde bu kavramlar daha fazla önem kazanmıştır. Değişen ve gelişen dünyamızda klasik yaklaşımlar yerini farklı uygulamalara bırakmıştır. Profesyonel bir ekibin en iyi uyumu sağlayarak etkin, verimli, etkili, sıfır hatayı hedefleyerek sundukları sağlık hizmetinde yapılacak her işin doğru bir şekilde sınıflandırılması, tanımlanması ve uygulanması hasta güvenliği ve hizmet kalitesi açısından büyük önem arz etmektedir. Öyle ki bu hizmet sunumunda ekip içerisinde yer alan her bir sağlık çalışanının görevini en iyi şekilde uygulaması, motive ve doyuma ulaşmış şekilde yer alması iyi hizmet çıktıları alabilmek için önemlidir. Etkin ve verimli şekilde uygulanan klinik yönetişim ile ekip içerisinde yer alan sağlık çalışanları, gerekli eğitimleri almış, görev tanımları doğru bir şekilde belirlenmiş ve alınan kararlarda söz sahibi ve katılımcı olarak yer alacak ve bunların sonucunda da iş tatminine ulaşmış, işgören performansının artmış olması beklenmektedir. Klinik yönetişimin gelişmesi bu alanda ilerlemeler sağlanması, iyileştirilmiş sağlık hizmeti kalitesi ve hasta güvenliği açısından önemlidir. Kurumsal bir temel olan klinik yönetişimin hastalara yansıyan etkilerinin yanı sıra, sağlık politika yapıcıları, yöneticiler ve sağlık profesyonelleri açısından da etkileri bulunmaktadır. Sistemin başarılı bir şekilde işleyebilmesi için klinik yönetişimin gelişiminin ölçülmesi ve izlenmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir rekabet gücünün oluşturulmasında, kaliteli sağlık hizmetleri sunumunda en kritik ve önemli başarı faktörlerinden bir tanesi işgören performansının artırılmasıdır. Bu çalışma ile klinik yönetişim ikliminin değerlendirmesi yapılarak, sağlık çalışanlarının işgören performanslarına etkisi ve bunda iş tatminin aracılık rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Sivas ilinde sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan 786 (Hekim-Hemşire-Ebe-Sağlık Teknisyeni/Teknikeri) kişi ile yüz yüze ve çevrim içi ortamda anket uygulanmıştır. Anket çalışması ile elde edilen veriler SPSS 26.0 ve IBM AMOS 24 paket programları kullanılarak analiz ve test edilmiş olup, araştırma hipotezlerini test etmek için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır.“Klinik Yönetişim İkliminin”,“işgören performansına”etkisi olduğu ve bunda iş tatmininin aracılık rolü olduğu yapısal eşitlik modeli ile yapılan yol analizleri ile tespit edilerek klinik yönetişim ikliminin önemi vurgulanmış ve sağlık politika yapıcıları ve yöneticilerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, factors such as increasing competition conditions, increasing costs, rising expectations, rapid spread of technology in every field, the desire to achieve perfection and to receive and offer the best goods and services have caused quality to gain more importance. In our changing and developing world, classical approaches have been replaced by different applications. The correct classification, definition and implementation of each work to be done in the health service provided by a professional team by providing the best harmony and aiming for effective, efficient, effective, zero error is of great importance in terms of patient safety and service quality. In this service delivery, it is important for each healthcare worker in the team to perform their duties in the best possible way and to be motivated and satisfied in order to obtain good service outcomes.With clinical governance implemented effectively and efficiently, healthcare professionals within the team will have received the necessary training, their job descriptions will be determined correctly, and they will take part as a participant and participant in the decisions taken, and as a result of these, it is expected that they will have reached job satisfaction and increased labour performance. The development of clinical governance is important for advances in this field, improved healthcare quality and patient safety. Clinical governance, which is an institutional basis, has effects on health policy makers, administrators and health professionals as well as its effects on patients. In order for the system to function successfully, the development of clinical governance needs to be measured and monitored. One of the most critical and important success factors in the creation of sustainable competitiveness and provision of quality health services is to increase labour performance. With this study, it is aimed to determine the effect of clinical governance climate on the performance of health professionals and the mediating role of job satisfaction in this. For this purpose, a face-to-face and online survey was applied to 786 health professionals (Physician-Nurse-Midwife-Health Technician/Technician) working in the health services class in Sivas province. The data obtained from the survey were analysed and tested using SPSS 26.0 and IBM AMOS 24 package programs, and structural equation modelling was used to test the research hypotheses. The importance of clinical governance climate was emphasised and recommendations were made to health policy makers and managers by determining that clinical governance climate has an effect on employee performance and job satisfaction has a mediating role in this.