The effect of cryptocurrency on economic growth, a comparison between developed and developing countries
Krı̇pto paraların ekonomı̇k büyüme üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇: Gelı̇şmı̇ş ve gelı̇şmekte olan ülkeler arasında bı̇r karşılaştırma
- Tez No: 854224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kripto Paralar, Bitcoin, Ethereum, Ekonomik Büyüme, Kripto Piyasası, Cryptocurrencies, Bitcoin, Ethereum, Economic Growth, Crypto Market
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezin temel amacı, kripto paraların birimlerinin gelişmiş ülkelerin mi yoksa gelişmekte olan ülkelerin mi ekonomik büyümesi üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu araştırmaktır. Bu çalışmada Bitcoin, Ethereum, faiz oranı, Tüketici Fiyat Endeksi, Volatilite Endeksi ve WTI ham petrol fiyatlarının 14 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin ekonomik büyümesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. E-Views 12 ve RStudio programları kullanılarak 2015 yılının 3. çeyreğinden 2022 yılının 4. çeyreğine kadar olan üç aylık veriler analiz edilmiştir. Panel GM-FMOLS ve GM-DOLS eşbütünleşme tahmin yöntemleri kullanılarak dört ana panel veri regresyon modeli geliştirilmiş ve tahmin edilmiştir, ardından Granger nedensellik testi uygulanmıştır. Modelleri tahmin etmeden önce çoklu doğrusallık testi, kesitsel bağımlılık testleri, panel birim kök testleri ve panel eşbütünleşme testleri de dahil olmak üzere tanı testleri yapılarak güvenilirlik ve doğruluk sağlanmıştır. Bu analizler sonucunda, kripto para birimlerinin gelişmiş ülkelerin ekonomik büyümesini gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha fazla etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, bulgular Ethereum'un ekonomik büyüme üzerinde Bitcoin'den daha büyük bir etkiye sahip olma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, kripto piyasasından faydalanmak ve ekonomi üzerindeki riskleri en aza indirmek için yasal ve iyi tanımlanmış bir düzenleyici çerçeve geliştirmenin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to investigate whether cryptocurrencies have a greater impact on the economic growth of developed countries or developing countries. In this study, the effects of Bitcoin, Ethereum, interest rate, Consumer Price Index, Volatility Index and WTI crude oil prices on the economic growth of 14 developed and developing countries were examined. The quarterly data from Q3 2015 to Q4 2022 were analysed using E-Views 12 and RStudio programs. Four main panel data regression models were developed and estimated using panel GM-FMOLS and GM-DOLS cointegration estimation methods followed by Granger causality test. Prior to estimating the models, diagnostic tests including multicollinearity test, cross-sectional dependence tests, panel unit root tests and panel cointegration tests were performed to ensure reliability and accuracy. As a result of these analysis, it was determined that cryptocurrencies impact the economic growth of developed countries more than developing countries. Furthermore, the findings indicated that Ethereum tend to have a greater effect on economic growth than Bitcoin. The results highlighted the necessity of developing a legal and well-defined regulatory framework for the crypto market in order to benefit from its advantages and minimize its risks on the economy.