Integration of global citizenship education (GCE) in high school English language classrooms: The case of an inservice teacher training program
Küresel vatandaşlık eğitiminin lise İngilizce dil sınıflarına entegrasyonu: Hizmet içi öğretmen eğitimi örneği
  1. Tez No: 854260
  2. Yazar: ÖZDENUR ARDIÇ KIYAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERİN ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Vatandaşlık, Küresel Vatandaşlık Eğitimi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, İngilizce Öğretimi, Global Citizenship (GC), Global Citizenship Education (GCE), United Nations Sustainable Development Goals (SDGs), English Language Teaching (ELT)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu nitel vaka çalışması, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini temel alan Küresel Vatandaşlık Öğretmen Eğitimi'nin katılımcı öğretmenin uygulamaları üzerindeki yansımalarını, küresel sorunların İngilizce derslerine entegrasyonunun katılımcı öğrencilerin algıları üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını ve katılımcı öğretmenin bu uygulamanın temel faydaları ve zorluklarına ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Katılımcılar özel bir lisede çalışan 1 İngilizce öğretmeni ve aynı okula kayıtlı 48 B1 düzeyindeki lise öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler, Küresel Vatandaşlığın İngilizce derslerine entegrasyonunun başlangıcında ve sonunda yapılan ön ve son görüşmeler, gözlem kontrol listeleri, öğrenci günlükleri, araştırmacı alan notları ve uyarılmış geri çağırma görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Araştırmada küresel konuların İngilizce eğitimine entegrasyonunun katılımcı öğretmenin uygulamalarına nasıl yansıdığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin ve öğretmen katılımcının Küresel Vatandaşlık, Küresel Vatandaşlık Eğitimi ve Küresel Vatandaşlık Eğitiminin İngilizce derslerine entegrasyonuna ilişkin algıları da sunulmuştur. Araştırmada araştırmacının Küresel Vatandaşlık Eğitimi programının uygulanmasına ilişkin algıları da raporlanmıştır. Ulaşılan sonuçların eğitimde politika belirleyicilerine, öğretmen eğiticilerine, İngilizce öğretmeni ve adaylarına, paydaşlara, materyal tasarımcılarına ve ders kitabı yazarlarına fayda sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This qualitative case study aims to reveal the effects of Global Citizenship Teacher Training grounded on the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs) on participant teacher's practices, whether the integration of global issues into English Language classes will have any effects on the perceptions of the participant students with regard to Global Citizenship (GC) and the perceptions of the participant teacher regarding the main benefits and challenges of the implementation of such program. The participants included 1 EFL teacher working at a private high school and 48 B1 level high school EFL students enrolled at a private school. The data were collected through pre and post interviews at the beginning and the end of the integration of Global Citizenship into English classes, observation checklists, student diaries, field notes of the researcher during implementation process and stimulated recall interviews after the observation period. The study found that how integration of global issues was reflected in the participant teacher's practices. Besides, the perceptions of learners and teacher participant regarding GC, GCE and the integration of the GCE into English classes were also presented. Finally, the research also reported the perceptions of the researcher regarding the implementation of GCE program. The findings are considered to be valuable to policy makers, teacher educators, inservice and preservice teachers, stakeholders, material designers and course book writers.