Türkiye'deki Güney Kore mutfağı eğitimlerinin gastrodiplomasi bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of South Korean cuisine trainings in Turkey in the context of gastrodiplomacy
  1. Tez No: 854273
  2. Yazar: YASEMİN TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET PINAR TEMİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrodiplomasi, Güney Kore, Ankara Kore Kültür Merkezi, Gastrodiplomacy, South Korea, Ankara Korean Cultural Center
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Devletler arasındaki ilişkilerin şekillenmesinde siyasi ve ekonomik faktörler önemli yer tutmaktadır. Yaşadığımız yüzyılda ise kültürel etkileşimlerin de bu ilişkilerin şekillenmesinde etkisi olduğu gözlemlenmektedir. Devletlerin uluslararası platformlarda görünürlüklerini artırmak ve başka ülkelerle arasında karşılıklı anlayış geliştirmek amacıyla kullandığı yumuşak güç araçlarından biri olan kültürel diplomasi bu amaca hizmet eden unsurlardan biridir. Kültürel diplomasinin bir parçası olan gastrodiplomasi ise bir ülkenin mutfak kültürünü uluslararası alanda tanıtarak diğer kültürlerle etkileşimi güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu araştırma, Güney Kore'nin Türkiye'de yürüttüğü gastrodiplomasi uygulamalarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Ankara Kore Kültür Merkezi aracılığı ile yapılan Kore Mutfağı eğitimi alan katılımcılardan oluşmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde kolayda örneklem yöntemi kullanılmış ve veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Veriler içerik ve betimsel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, Ankara Kore Kültür Merkezi tarafından yürütülen gastrodiplomasi uygulamalarının kültürel etkileşimi artırdığını ve eğitimlerin katılımcılara sadece mutfak becerisi kazandırmakla kalmayıp ülkenin kültürü hakkında bilgi verdiğini ortaya koymaktadır. Katılımcılar aynı zamanda eğitimden sonraki süreçte Güney Kore'nin kültürü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bunu yaymak adına çaba gösterdiklerini belirtmişlerdir. Bulgulara dayanılarak araştırma sonunda uygulayıcılar ve araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Political and economic factors have an important place in shaping the relations between states. In the century we live in, it is observed that cultural interactions also have an impact on shaping these relations. Cultural diplomacy, which is one of the soft power tools used by states to increase their visibility on international platforms and improve mutual understanding with other countries, is one of the elements that serve this purpose. Gastrodiplomacy, which is a part of cultural diplomacy, aims to strengthen interaction with other cultures by promoting a country's culinary culture internationally. This research aims to evaluate South Korea's gastrodiplomacy practices in Turkey. For this purpose, qualitative research method was used in the study. The participants of the research consist of participants who received Korean Cuisine training through Ankara Korean Cultural Center. Convenience sampling method was used to determine the participants and data was obtained using a semi-structured interview form. The data were analyzed using content and descriptive analysis methods. The findings of the research reveal that gastrodiplomacy practices carried out by Ankara Korean Cultural Center increase cultural interaction and that the trainings not only provide participants with culinary skills but also provide information about the culture of the country. Participants also stated that they made an effort to learn more about South Korea's culture and disseminate it after the training. Based on the findings, recommendations were made for practitioners and researchers at the end of the research.