E-spor oyuncularında ergonomi eğitimi ve egzersizin etkinliği
Effectiveness of ergonomics training and exercise in E-sports players
- Tez No: 854300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: E-spor, Ergonomi, Kas iskelet sistemi, Egzersiz, Fizyoterapi, E-sports, Ergonomics, Musculoskeletal system, Exercise, Physiotherapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı e-spor oyuncularında ergonomi eğitimi ve egzersizin etkinliğini araştırmaktır. Çalışmaya profesyonel veya amatör e-spor organizasyonlarına veya turnuvalarına katılım sağlayan 18-32 yaş aralığında 50 oyuncu katıldı. Çalışmaya dahil edilen e-spor oyuncuları randomize olarak deney ve kontrol grubuna ayrıldı. Kontrol grubuna ergonomi eğitimi verildi. Deney grubuna ise ergonomi eğitimi ile birlikte egzersiz eğitimi verildi. Egzersiz programı 8 hafta haftada 3 gün sürecek şekilde toplam 24 seans yaptırıldı. Çalışma öncesi ve sonrasında katılımcılar; kol, omuz ve el sorunları anketi (DASH); boyun özürlülük anketi (NDI); hızlı üst ekstremite değerlendirmesi (RULA) ve Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PUKİ) ile değerlendirildi. Deney ve kontrol grubunda tedavi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında NDI, DASH, RULA değerlendirmelerinde anlamlı fark bulundu (p0.05). Deney grubuna uygulanan torakal mobilite, omuz mobilite egzersizleri, sinir germe egzersizleri ve el-el bileğine yönelik kuvvet ve mobilite egzersizlerinin ve verilen ergonomi eğitiminin; boyun ve üst ekstremite fonksiyonlarında ve uyku kalitesinde olumlu sonuçlar vermektedir. Çalışma sonucunda e-spor oyuncularına verilen ergonomi eğitiminin ve uygulanan egzersiz programının e-spor oyunlarının yaşadıkları kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effectiveness of ergonomics training and exercise in e-sports players. 50 players between the ages of 18-32 who participated in professional or amateur e-sports organizations or tournaments participated in the study. E-sports players included in the study were randomly divided into experimental and control groups. Ergonomics training was given to the control group. The experimental group was given exercise training along with ergonomics training. The exercise program was completed in a total of 24 sessions, 3 days a week for 8 weeks. Before and after the study, participants; arm, shoulder and hand problems questionnaire (DASH); neck disability questionnaire (NDI); evaluated with rapid upper extremity assessment (RULA) and Pittsburgh sleep quality index (PSQI) When the pre- and post-treatment values were compared in the experimental and control groups, a significant difference was found in NDI, DASH, RULA evaluations (p0.05). Thoracic mobility, shoulder mobility exercises, nerve stretching exercises, strength and mobility exercises for the hand and wrist, and ergonomics training given to the experimental group; It gives positive results in neck and upper extremity functions and sleep quality. The results of the study show that the ergonomics training given to e-sports players and the exercise program applied reduce the musculoskeletal disorders experienced by e-sports games.