Lactobacillus plantarum (299V)'nin inflamasyon süreci üzerine etkisinin in-vivo ve in-vitro araştırılması
The effect of lactobacillus plantarum (299V) on the inflammatory process, in vivo and in vitro.
  1. Tez No: 854440
  2. Yazar: CEREN KAYİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARAPEHLİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Lactobacillus plantarum (299v), NF-κB, sitokin, TLR, Cytokine, Inflammation, Lactobacillus plantarum (299v), NF-κB, TLR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnflamasyon, zararlı uyaranlara karşı vücudun kendini korumak amacıyla oluşturduğu yanıttır. Ancak inflamasyon aynı zamanda, sepsis gibi yaşamı tehdit eden durumlara neden olabilmekte; bunun yanı sıra otoimmün hastalıkların patogenezinde de rol oynamaktadır. Bu sebeple probiyotikler, inflamasyonu kontrol altına alabilecek terapötik ajanlar olarak araştırmalara sıkça konu olmaktadır. Yapılan bu çalışmada, Lactobacillus plantarum (299v)'nin inflamasyon üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. In vivo deneyler için Wistar albino cinsi dişi ratlar kullanıldı. Öncelikle iki grup L. plantarum (299v) ile beslendi. Deneklerde CLP modeliyle sepsis oluşturulduktan sonra serum örneklerinden ELISA metoduyla IL-1, IL-2, IL-6, IL-7, IL-10, IL-15, IL-22 ve TGF-β değerleri ölçüldü. Bağırsak dokularından ise immünhistokimyasal boyama ile NF-κB aktivasyonu analiz edildi. In-vitro deneylerde ise Caco-2 hücre hatlarına, farklı dozlarda LPS ve Lactobacillus plantarum (299v) uygulamasının ardından TLR2, TLR4 ve TLR9 ekspresyon seviyeleri q-PCR ile tayin edildi. Probiyotik uygulanan sepsis grubunda, probiyotik uygulanmayan sepsis grubuna kıyasla IL-7 hariç tüm proinflamatuvar sitokinlerde istatiksel olarak anlamlı düşüşler tespit edildi. Antiinflamatuvar sitokinler arasından IL-22 ve TGF- β değerlerine karşın; IL-10 değerleri probiyotik uygulanan sepsis grubunda hem kontrol hem de probiyotik uygulanmayan sepsis grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek seyretti. NF-κB aktivasyonunda ise, probiyotik uygulanan sepsis grubunda, probiyotik uygulanmayan sepsis grubuna kıyasla daha az immünopozitiflik gözlemlendi. TLR genleri ekspresyon seviyesi 1x1010 CFU/mL dozunda tıpkı LPS grubunda olduğu gibi artış gösterdi. Ancak LPS sonrasında probiyotik uygulanan hücrelerde gen ekspresyonu özellikle 1x1010 CFU/mL ve 1x109 CFU/mL dozlarında, yalnızca LPS uygulanan gruba kıyasla anlamlı derecede düşüktü. Bu sebeple Lactobacillus plantarum (299v)'un inflamasyonla seyreden hastalıklarda, potansiyel olarak etkili ve tercih edilebilecek çözümler arasında yer alabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Inflammation is the body's self-protective response to harmful stimuli. However, inflammation can also be the cause of life-threatening conditions such as sepsis, and it also plays a role in the pathogenesis of autoimmune diseases. It is for this reason that probiotics are often the subject of research as therapeutic agents that can control inflammation. This study aimed to investigate the effect of Lactobacillus plantarum (299v) on inflammation. Female Wistar albino rats were used for the in vivo experiments. First of all two groups were fed with L. plantarum (299v). After inducing CLP sepsis model, the levels of IL-1, IL-2, IL-6, IL-7, IL-10, IL-15, IL-22 and TGFβ were measured in serum samples by ELISA technique. NF-κB positivity was analyzed by immunohistochemical staining in intestinal tissues. In in vitro experiments, TLR2, TLR4 and TLR9 expression levels were determined by q-PCR after the administration of LPS and L.plantarum (299v) to Caco-2 cells in different doses. There were statistically significant differences between probiotic-treated and probiotic-free sepsis groups in terms of all pro-inflammatory cytokines except IL-7. Among the anti-inflammatory cytokines, despite IL-22 and TGF-β levels, the level of IL-10 was significantly higher in probiotic-treated sepsis group than in control and probiotic-free sepsis groups. NF-κB positivity was lower in probiotic-treated sepsis group compared to probiotic-free sepsis group. The expression levels of TLR genes increased at a dose of 1x1010 CFU/mL same as LPS group However, the gene expression in probiotic-treated cells after LPS was significantly lower than in only LPS administrated group, especially at a dose of 1 x 1010 CFU/mL and 1 x 109 CFU/mL. For this reason, we believe that L. plantarum (299v) could be one of the potentially effective and preferable solutions in diseases that are characterized by inflammation.