The effect of task-based activities on vocabulary learning and learners' attitude in online teaching: A study in a preparatory educational setting
Görev odaklı aktivitelerin online öğretimde kelime öğrenimi ve öğrencilerin tutumları üzerindeki etkisi: Hazırlık eğitimi ortamında bir çalışma
  1. Tez No: 854499
  2. Yazar: DEMET OZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, Online eğitim, Görev, Görev odaklı dil öğretimi, Kelime edinimi, EFL, Online education, Task, Task-based language teaching, Vocabulary acquisition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, B1 seviyesindeki hazırlık İngilizce öğrencilerinin kelime öğrenimi üzerinde görev odaklı dil etkinliklerinin etkinliğini araştırmayı amaçlamıştır. Karma yöntem araştırma tasarımı uygulanmıştır. İstanbul'daki bir üniversitenin hazırlık okulundan toplam 38 İngilizce öğrencisi bu çalışmaya katılmıştır. Deneysel grup görev odaklı etkinliklerle desteklenirken, kontrol grubu sadece geleneksel öğretime katıldı. (Kitapta verilen kelime etkinlikleri tamamlandı.) Karma yöntemli çalışma, veri toplamak için kelime bilgi ölçeği, öğrenci tutum anketi ve yarı yapılandırılmış görüşmeleri içeren bir yaklaşım kullanmıştır. SPSS 29.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Anlamlı bir istatistiksel fark gözlemlenmemiş olmasına rağmen, kontrol ve deneysel gruplar arasında kelime bilgisinde olumlu gelişmeler gözlemlenmiştir. Görev odaklı etkinlikler, kontrol grubundaki geleneksel öğretime göre kelime gelişimi üzerinde daha etkili olmuştur. Ayrıca, erkek öğrencilerin kadınlara göre daha iyi performans gösterdiği görülmüştür. Ayrıca bulgular, öğrencilerin görev odaklı etkinliklere olumlu bir tutuma sahip olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, görev odaklı dil etkinliklerinin hazırlık İngilizce öğrencileri arasında kelime başarısı ve öğrenci tutumu üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effectiveness of using task-based language activities on the vocabulary learning of preparatory EFL learners at level B1. A mixed-method research design was applied. A total of 38 EFL learners from a preparatory school in a university in Istanbul participated in this study. The experimental group was provided with task-based activities, while the control group only engaged in traditional instruction. (The vocabulary activities provided in the book have been completed) The mixed-method study employed the use of vocabulary knowledge scale, a student attitude questionnaire as well as semi-structured interviews for collecting data. The SPSS 29.0 statistical package program was used. No significant statistical difference was observed , but both control and experimental groups showed positive improvements in vocabulary. Task-based activities had a stronger impact on vocabulary development than traditional instruction in the control group. Also, males showed better performance than females. Furthermore, the findings showed that students had a positive attitude towards task-based activities . Therefore, it can be concluded that task-based language activities have a positive effect on vocabulary achievement and student attitude among preparatory EFL students.