Sanatsal pratikte anlayış ve öğreti olarak zambak motifi
Lily theme as conception and doctrine in artistic practice
  1. Tez No: 854517
  2. Yazar: CANSU ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Zambak Çiçeği, Zambak Motifi, Anlayış, Öğret, Lily Flower, Lily Motif, Comprehension, Doctrine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Sanat tarihsel süreçte ve kültürel yaşantıda sembolik değeri olan zambak çiçeğinin önemini belirginleştiren anlam katmanlarının günümüz bakış açısından irdelenmesi tez çalışmasının temel amacı olmuştur. Amaca uygun kapsam günümüz sanatına özgü bir olgu olarak değerlendirilmiştir. Yöntem: Tez konusu nitel bir çalışma olarak geliştirilmiştir. Konuyla ilgili literatürü inceleme, gözlemleme ve betimleme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin sanatsal tasarım sürecine dahil edilebilirliği tartışılmış, zambak çiçeği formundan esinlenilmiş performatif ve fotografik beden imgesinin üretildiği sanatsal uygulama alanı yaratılmıştır. Bulgular: 'Zambak motifi', Girit uygarlığında, Yunan mitolojisinde, Hıristiyanlık öğretilerinde masumiyet, saflık, bekaret sembolü olarak kullanılmıştır; mimaride ve el sanatlarında stilize bezeme öğesi olarak çeşitlenir, siyasi statüye işaret eder. Klasik resim ve heykel sanatında natüralist veya soyut unsurları bünyesine alabilen plastik bir değerdir. Çağdaş sanat örneklerinde zambak motifi, tematik ve biçimsel özellikleri ile sanatsal ifadeye tarihi, kültürel, sosyal ve siyasal bağlam yaratma olanağı sunmuştur. Sonuç: Zambak çiçeğinin kendisi, aşağı kıvrık yapraklardan ve mızrak ucu biçiminde yükselen dikey bir orta yapraktan oluşan üç yapraklı anatomisi, güzelliği, kokusu ve zarafeti ile tüm çağlarda ve farklı kültürlerde gözlemlenebilen bir sembol değer oluşu sayesinde, çeşitli sanatsal üslup ve tarzları kavrama, aralarındaki anlayış farkını anlama ve anlamlandırmada iyi bir örnekçe teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
Propose: The main purpose of the thesis study is to examine the layers of meaning that highlight the importance of the lily flower, which has a symbolic value in the historical process of art and cultural life, from today's point of view. Appropriate scope has been evaluated as a phenomenon specific to today's art. Method: The thesis topic was developed as a qualitative study. The technique of examining, observing and describing the literature on the subject was used. The inclusion of the obtained data in the artistic design process was discussed, and an artistic application area was created where the performative and photographic body image inspired by the lily flower form was produced. Findings: The 'lily motif' was used as a symbol of innocence, purity and virginity in Cretan civilization, Greek mythology and Christian doctrines. It diversifies as a stylized decoration element in architecture and handicrafts, indicating political status. It is a plastic value that can incorporate naturalist or abstract elements in classical painting and sculpture art. In contemporary art examples, the lily motif, with its thematic and stylistic features, offers the opportunity to create historical, cultural, social and political contexts for artistic expression. Results: The lily flower itself is a symbol value that can be observed in all ages and different cultures with its three-leaf anatomy, beauty, scent and elegance consisting of down-curved leaves and a vertical middle leaf rising in the shape of a spearhead, to grasp various artistic styles and styles, to understand the difference in understanding between them. and set a good example in interpretation.