K-12 teachers' awareness and perceptions of artificial intelligence in education
K-12 öğretmenlerinin yapay zekaya yönelik farkındalıkları ve algıları
  1. Tez No: 854531
  2. Yazar: ŞÜKRİYE SENGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Öğretmen, Farkındalık, Algı, K-12, Artificial Intelligence, Teachers, Perception, Awareness, K-12
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, K-12 öğretmenlerinin yapay zekâ (YZ) farkındalık düzeyini değerlendirmek ve yapay zekâ farkındalık düzeyleri ile yaş, mesleki deneyim yılı, YZ için harcanan toplam süre ve kullanılan YZ araçlarının çeşitliliği gibi bazı demografik özellikler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, bu araştırma K-12 öğretmenlerinin yapay zekâya ve eğitimdeki uygulamalarına yönelik algılarını keşfetmeyi amaçlamıştır. Çalışma, Öğretmenlerin Yapay Zekâ Farkındalık Ölçeği kullanılarak 93 K-12 öğretmeninden elde edilen nicel verileri, amaçlı örnekleme yoluyla seçilen 7 öğretmenle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel verilerle bütünleştiren sıralı açıklayıcı karma yöntemli bir araştırma tasarımını benimsemiştir. Bulgular, K-12 öğretmenlerinin yapay zekâ farkındalık düzeyinin ortalamanın üzerinde olduğunu, ancak hala iyileştirilmesi gereken alanlar olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle, sonuçlar öğretmenlerin yapay zekâ farkındalık düzeyi ile iki demografik özellik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir: yapay zekâ için harcanan toplam zaman ve kullanılan yapay zekâ araçlarının çeşitliliği. Çeşitli yapay zekâ araçlarıyla etkileşimdeki artışın öğretmenlerin yapay zekâ farkındalığını geliştirme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bulgular, öğretmenlerin yapay zekânın eğitimdeki potansiyel zorluklarını ve sorunlarını vurgulamalarına rağmen, genel olarak yapay zekâya yönelik olumlu algılara sahip olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess K-12 teachers' artificial intelligence (AI) awareness and to examine the relationships between their artificial intelligence awareness level and some demographics, including age, year of professional experience, the total time spent on AI, and the diversity of AI tools used. Furthermore, this research sought to explore K-12 teachers' perceptions toward artificial intelligence and its applications in education. The study adopted a sequential explanatory mixed-methods research design including quantitative and qualitative methods. The study adopted a sequential explanatory mixed-methods research design, integrating quantitative data from 93 K-12 teachers using the Teachers' Artificial Intelligence Awareness Scale with qualitative data from semi-structured interviews with 7 teachers, chosen through purposive sampling. The findings revealed that K-12 teachers' AI awareness level is above average but there is still room for improvement. Notably, the results showed that there is a significant relationship between teachers' artificial intelligence awareness level and two demographics: the total time spent on AI and the diversity of AI tools used, indicating that an increase in engagement with various AI tools tends to improve teachers' awareness of artificial intelligence. Furthermore, the findings suggested that the teachers generally held positive perceptions overall toward artificial intelligence even though they highlighted potential challenges and issues of it in education.