Geliştirilen e-kitap ile müzik öğretiminin özel yetenekli öğrencilerin müzik öğrenimine etkisi
The effect of teaching music with the developed e-book on the music learning of specially talented students
- Tez No: 854600
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: E-kitap, Müzik Öğretimi, Özel Yetenek, BİLSEM, E-book, Music Teaching, Special Talent, BİLSEM
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma İstanbul ili Zeytinburnu Şehitler Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri ile yapılmıştır. E-kitap geliştirilerek yapılan bu çalışmada e-kitap geliştirilirken müzik çerçeve planında yer alan kazanımlar arasından seçilen 12 modül, finale nota yazım programında yazılan MEB müzik kitaplarından alınan çocuk şarkıları eklenmiştir. Modül konularının detaylı açıklamaları ve her modül için hazırlanan örnekler eklenmiş ve video, görsel ve işitsel çeşitli içeriklerle desteklenmiştir. E-kitap ile müzik öğretiminin öğrencilerin müzik öğrenimine yönelik etkisinin incelenmesi açısından ele alınmıştır. Bu anlamda geleneksel öğretmen merkezli yöntemlere kıyasla, teknolojiye dayalı öğretim etkinliklerinin çalışma grubu üzerinde etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Bu amaçla belirlenen 12 modül ile ilgili hazırlanan“e-kitap”ile verilen teknoloji destekli müzik öğretimi ve bu öğretim yaklaşımının etkilerine ilişkin öğrenci ön test ve son test uygulamaları yapılmıştır. Belirlenen modüller için hazırlanan e-kitap çerçeve programda yer alan etkinliklere yönelik olarak hazırlanmıştır. Çalışma 2022– 2023 eğitim öğretim yılında, Zeytinburnu Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören toplam 28 özel yetenekli öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Her kademeden öğrencinin bulunduğu kontrol grubu olmayan ön test son test modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak; geliştirilen e-kitap, belirlenen modüller için çerçeve programında yer alan ölçme değerlendirme formlarının bazılarından alınan maddeler ile hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan ön test ve son test formu kullanılmıştır. Çalışmada, uzman görüşleri alınarak uygulama sürecinde kullanılmak üzere hazırlanan 12 modülü kapsayan bir e-kitap oluşturulmuştur. E-kitabın hazırlanmasıyla birlikte öğretime başlanmıştır. 6 hafta boyunca haftada 2 ders saati olarak ders dışı saatlerde öğretim yapılmıştır. Uygulamalar sırasında elde edilen nicel verilerin analizi için bağımlı değişken t- testi uygulaması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre geliştirilen e-kitap ile uygulanan müzik eğitiminin özel yetenekli öğrencilerin öğrenmesini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. E-kitap ile verilen öğretim programının müzik eğitiminde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with students of Zeytinburnu Şehitler Science and Art Center (BİLSEM) in Istanbul. In this study, which was carried out by developing an e-book, 12 modules selected from the achievements in the music framework plan and children's songs taken from the Ministry of Education music books written in the note writing program were added to the final. Detailed explanations of module topics and examples prepared for each module have been added and supported with various video, visual and audio content. It is discussed in terms of examining the effect of music teaching with e-books on students' music learning. In this sense, it was examined whether technology-based teaching activities had an effect on the study group compared to traditional teacher-centered methods. For this purpose, student pre-test and post-test applications were carried out regarding technology-supported music teaching given with the“e-book”prepared for 12 modules and the effects of this teaching approach. The e-book prepared for the specified modules has been prepared for the activities included in the framework program. The study was conducted with a total of 28 specially talented students studying at Zeytinburnu Science and Art Center in the 2022-2023 academic year. In this study, which included students from all levels, a pretest-posttest model without a control group was used. As a data collection tool; In the developed e-book, a pre-test and post-test form consisting of open-ended questions prepared with items taken from some of the measurement and evaluation forms in the framework program for the specified modules was used. In the study, an e-book covering 12 modules was created to be used in the implementation process by taking expert opinions. Teaching started with the preparation of the e-book. Teaching was provided outside the classroom, 2 hours a week for 6 weeks. A dependent variable t-test was applied to analyze the quantitative data obtained during the applications. According to the results obtained, it was seen that the music education implemented with the developed e-book positively affected the learning of specially talented students. It has been concluded that the teaching program given with e-book is effective in music education.