The impact of ESG performance in the banking industry: A comparative study between developed and emerging markets
Bankacılık sektöründe ÇSY performansının etkisi: Gelişmiş ve gelişen piyasalar arasında karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 854630
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Çevresel, sosyal, yönetişim, sürdürülebilirlik, banka performansı, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalar, Environmental, social, governance, sustainability, bank performance, developed and developing markets
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Banka performansı ile ÇSY faaliyetleri arasındaki ilişkinin doğası, literatürde giderek artan sayıda ilgili çalışmanın gösterdiği gibi yatırımcılar, akademisyenler, düzenleyiciler ve akademisyenler arasında giderek artan bir ilgi alanı olmaya devam ediyor, ancak araştırma sonuçları önemli ölçüde dikkate değer farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle bu çalışma, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda ÇSY faktörlerinin bankaların finansal performansı üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Bunu başarmak için, 114'ü gelişmiş piyasalardan ve 106'sı gelişmekte olan piyasalardan olmak üzere toplam 220 bankanın 2012'den 2021'e kadar olan dönemini kapsayan yıllık veriler üzerinde panel çoklu regresyon analizi kullanıyoruz. Çalışmanın bulguları, ESG'nin birleşiminin gelişmiş piyasalardaki bankaların finansal performansı üzerinde önemli bir pozitif etkiye sahip olduğunu, gelişmekte olan piyasalarda ise herhangi bir etkinin bulunmadığını göstermektedir. Bireysel olarak ESG sütunlarının değişen sonuçlara sahip olduğu gösterilmiştir. Çalışma, gelişmiş piyasalarda yalnızca Çevresel ve Sosyal sütunların banka performansı üzerinde güçlü bir olumlu etkiye sahip olduğunu, yönetişimin ise hiçbir etkisinin olmadığını göstermektedir. İlginç bir şekilde, gelişmekte olan piyasalarda yalnızca Yönetişim faktörünün banka performansı üzerinde önemli bir pozitif etkisi varken, Çevresel ve Sosyal faktörlerin önemli bir etkisi yoktur. Sonuçlar aynı zamanda ÇSY tartışmasının hem gelişmekte olan hem de gelişmiş piyasalarda banka performansı üzerinde güçlü ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Özet (Çeviri)
The nature of the relationship between bank performance and ESG activities remains an area of growing interest among investors, academics, regulators, and scholars as indicated in literature by an increasing number of related studies, however, the research results show significant notable variations. Therefore, this study aims to comparatively examine the impact of ESG factors on the financial performance of banks in developed and emerging markets. To achieve this, we employ a panel multiple regression analysis on yearly data which covers a period from 2012 through 2021 from a total of 220 banks where 114 banks are from developed markets and 106 from emerging markets. The findings of the study show that ESG combined has a significant positive impact on the financial performance of banks in developed markets while no impact is found in emerging markets. Individually, ESG pillars are shown to have varying results. The study indicates that only Environmental and Social pillars have a strong positive impact on bank performance in developed markets whereas governance has no impact. Interestingly, in emerging markets, only the Governance factor has a significant positive impact on bank performance while environmental and Social factors have no significant impact. Furthermore, the results also show that ESG controversy has a strong positive impact on banks' performance both in emerging and developed markets.