Development of e-commerce in tourism sector and market share: a case study in Antalya province resort hotels
E-ticaretin turizm sektöründe gelişimi ve oluşturduğu pazar payı: antalya ilinde resort otellerde bir araştırma
- Tez No: 854637
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Bilgi & İletişim Teknolojileri ve Turizm, Electronic Commerce, Information & Communication Technology and Tourism
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Turizm Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler topluma yeni olanaklar sunduğu gibi, turizm sektörüne de yeni fırsatlar vermektedir. Bu kapsamda gelişen teknoloji sayesinde yeni olanaklar da ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı turizm sektöründe trend ve gelişmekte olan e-ticaret alanının gözle görülür gelişimini analiz etmek ve oluşturduğu pazar payı etkilerini araştırmaktır. Bu bağlamda tüm sektörlerde hızlı gelişen ve büyük bir paya sahip olan e-ticaretin turizm alanında sağladığı katkılar ve işletmelerin bu trend kanallardan nasıl faydalandıklarına dair bir araştırma yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye'de Antalya ilinde hizmet veren 5 yıldızlı Resort Oteller'de online satış kanalı ile ilgilenen yöneticilerin tamamı oluşturmaktadır. Bu bağlamda araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler elde edilmiştir. Nitel araştırma kapsamında düzenlenen görüşme formu 9 sorudan oluşmaktadır. Görüşme sonucunda katılımcılardan elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin görüşleri, otellerin kendi oluşturdukları e-ticaret platformlarını kullanmaları sayesinde birçok kitleye ulaşma imkanının sağlanarak satış hacimlerini artırabileceği, maliyetlerde azalma meydana geleceği ve misafirler ile daha yakından ilişkiler kurularak uzun dönemli fırsatlar sağlayacağı yönünde olmuştur. Bu çalışma hem sektör liderlerine hem de literatürde bu bağlamda fazla çalışma olmaması sebebiyle gelecek çalışmalara ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Developments in information technologies offer new opportunities to society, as well as provide new opportunities to the tourism sector. In this context, new opportunities have also emerged thanks to the developing technology. The purpose of this study is to analyze the visible development of the trend and emerging e-commerce field in the tourism sector and to investigate the market share effects it creates. In this context, the research has been conducted on the contributions of e-commerce, which is rapidly developing in all sectors and has a large share, in the field of tourism and how businesses benefit from these trend channels. The universe of the study is made up of all the managers who are interested in the online sales channel at the 5-star Resort Hotels located in Antalya province in Türkiye. In this context, qualitative research method was used in the study and data was obtained with semi-structured interview technique. The interview form prepared within the scope of qualitative research consists of 9 questions. Descriptive analysis method was used to analyze the data obtained from the participants as a result of the interview. As a result of the research, the opinions of the managers are that hotels can increase their sales volumes by providing the opportunity to reach many audiences by using the e-commerce platforms they have created, reduce costs, and provide long-term opportunities by establishing closer relationships with guests. This study aims to shed light on both industry leaders and future studies due to the lack of much work in the literature in this context.