Emotions, attitudes, and concerns of candidates of science teachers about inclusive education
Fen bilimleri öğretmen adaylarının kaynaştırma eğitimine yönelik duyguları, tutumları ve kaygıları
- Tez No: 854639
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜNERİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma eğitimi, fen öğretmen adayları, Inclusive education, science teacher candidates
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, fen bilgisi öğretmen adaylarının kaynaştırma eğitimine yönelik duygu, tutum ve kaygılarını anlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda karma bir araştırma yürütülmüştür. Bu çalışma İç Anadolu'da bir üniversitede fen bilgisi öğretmenliği bölümüne devam eden öğrenciler ile yürütülmüştür. Çalışmanın nicel kısmında 151 fen bilgisi öğretmen adayı yer alırken nitel kısmı için 8 fen bilgisi öğretmen adayı yer almıştır. Katılımcılara“Kaynaştırma Eğitimi ile İlgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeği”ve“Türkçe ve Matematik Öğretmen Adaylarının Kaynaştırmaya İlişkin Görüleri İçin Hazırlanan Görüşme Formu”uygulanmıştır. Ölçek ve formdan elde edilen veriler kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, fen bilgisi öğretmen adaylarının kaynaştırma eğitimine yönelik olumlu duygu ve düşüncelere sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının kaynaştırma eğitimine yönelik kaygılarının olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle öğretmen adaylarının özel eğitim ile ilgili bilgi ve becerileri olması için eğitim fakültelerinde özel eğitime yönelik derslerin artırılması araştırmacı tarafından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand the emotions, attitudes, and concerns of science teacher candidates towards inclusive education. For this purpose, mixed research was conducted. This study was conducted with students attending the science teaching department at a university in the Central Anatolia Region. While 151 science teacher candidates took part in the quantitative part of the study, 8 participated in the qualitative part. Scales and interview questions, whose validity and reliability had been previously established, were applied to the participants. Analyzes were conducted according to the scores received from the scale and their answers to the interview questions. The study concluded that science teacher candidates had positive emotions and attitudes toward inclusive education. In addition, it was determined that teacher candidates had concerns about inclusive education. For this reason, it is recommended by the researcher to increase these courses in education faculties for teacher candidates to have knowledge and skills regarding special education.