Exploring the intellectual humility and intercultural sensitivity of pre-service EFL teachers
İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin entelektüel tevazu ve kültürlerarası duyarlılıklarının incelenmesi
  1. Tez No: 854643
  2. Yazar: CEMRE ATEŞÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİN KAZAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: entelektüel tevazu, kültürlerarası duyarlılık, İngilizce öğretmenliği öğrencileri, pozitif psikoloji, intellectual humility, intercultural sensitivity, pre-service teachers, positive psychology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kültürlerarası farklılıklarla ilgilenebilme becerisi, giderek küreselleşen çevremizde yabancı dil olarak İngilizce (EFL) öğrenen öğrencilerle ilgilenen eğitimciler için çok önemlidir. İnsan mutluluğunu teşvik eden özelliklere ve niteliklere vurgu yapan pozitif psikolojinin ilkelerini kullanan bu çalışma, farklı bakış açılarına açıklık ve kişinin sınırlılıklarını kabul etmeye hazır olmasıyla tanımlanan entelektüel tevazu ile etkili İngilizce öğretimi için kritik bir yetkinlik olan kültürlerarası duyarlılık arasındaki bağlantıyı araştırmaktadır. Metodoloji için karma bir yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Nicel veriler için, çeşitli kökenlerden 247 İngilizce öğretmen adayı kasıtlı bir örneklem prosedürü kullanılarak seçilmiştir. Katılımcılar, entelektüel tevazu ve kültürlerarası duyarlılıklarını değerlendiren Kapsamlı Entelektüel Tevazu Ölçeği ve Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği'ne dayalı iki anket doldurmuştur. Olası değişkenleri hesaba katmak için demografik veriler toplanmıştır. Nitel veriler için 42 öğrenci ile görüşülmüş ve beş açık uçlu soruya yanıt vermişlerdir. Bulgular, İngilizce öğretmen adaylarının entelektüel tevazu ve kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin betimsel istatistiklere göre değiştiğini göstermiştir. Korelasyon çalışmasına göre, kültürlerarası duyarlılık ve entelektüel tevazu güçlü bir pozitif ilişkiye sahiptir. Sonuçlar, pozitif psikoloji ilkelerini izleyerek, daha yüksek düzeyde entelektüel tevazu gösteren İngilizce öğretmen adaylarının daha yüksek düzeyde kültürlerarası duyarlılığa sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durum, proaktif psikolojik stratejiler yoluyla entelektüel tevazünün teşvik edilmesinin, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi bağlamında eğitimcilerin kültürlerarası yeterliliklerini geliştirebileceğini göstermektedir. Öğretmen hazırlık kursları ve öğretim stratejileri için teorik ve pratik yansımalar incelenmiştir. Pozitif psikolojiye dayanan bu çalışma, entelektüel alçakgönüllülüğün geleceğin İngilizce öğretmenlerinde kültürlerarası duyarlılığın geliştirilmesinde oynadığı önemli rolü vurgulayarak kültürlerarası yeterlilik ve eğitim üzerine artan araştırma külliyatına katkıda bulunmaktadır. Bu yapılar arasındaki bağlantıyı kabul etmenin pedagojik sonuçları, müfredat tasarımı ve öğretmen hazırlığı konularında daha fazla araştırma yapılmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
The ability to handle intercultural exchanges is essential for educators who engage with students who are studying English as a foreign language (EFL) in our increasingly globalized environment. Utilizing positive psychology's tenets, which place an emphasis on traits and qualities that promote human happiness, this study investigates the link between intellectual humility, which is defined by openness to diverse points of view and a readiness to accept one's limitations, and intercultural sensitivity, a critical competency for effective EFL teaching. For the methodology, it was decided to take a mixed method approach. For the quantitative data, 247 pre-service EFL teachers from various origins were chosen using a deliberate sample procedure. Participants completed two surveys based on the Comprehensive Intellectual Humility Scale and the Intercultural Sensitivity Scale that evaluated their intellectual humility and cross-cultural sensitivity. To account for possible confounding variables, demographic data were gathered. For the qualitative data, 42 students then interviewed and answered five open-ended questions. The findings showed that the pre-service EFL teachers' levels of intellectual humility and intercultural sensitivity varied, according to descriptive statistics. Intercultural sensitivity and intellectual humility have a strong positive association, according to a correlation study. The results show that pre-service EFL teachers who demonstrate higher degrees of intellectual humility are more likely to have higher levels of intercultural sensitivity, following the principles of positive psychology. This suggests that encouraging intellectual humility through proactive psychological strategies may improve educators' intercultural proficiency in the context of teaching English as a foreign language. Theoretical and practical repercussions for teacher preparation courses and instructional strategies are examined. This study, based on positive psychology, adds to the increasing corpus of research on intercultural competence and education by emphasizing the crucial role that intellectual humility plays in developing intercultural sensitivity in future EFL teachers. The pedagogical ramifications of acknowledging the connection between these constructs call for more research in curriculum design and teacher preparation.