The effect of foreign aid on the economic-social growth of Afghanistan: 2001-2021
Dış yardımın Afganistan'ın ekonomik-sosyal büyümesine etkisi: 2001-2021
- Tez No: 854644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE GÖKBULUT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Yardımlar, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma, Hükümetin Verimliliği, Şeffaflık, Foreign Aid, Economic and Social Development, Government Efficiency, Transparency
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
2001 yılında, öncelikle Taliban'a odaklanan aşırı grupların aşıldığı ve Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde ilerlemiş Batılı devletlerin etkin katılımı ve önemli varlığıyla, geniş kapsamlı siyasi, askeri ve ekonomik destek sağlayan ulusların Afganistan'a katılımı, meşru ve ilerleyici bir hükümet kurma amacıyla, milyonlarca vatandaşının umutlarını yeniden canlandırmakla kalmamış, aynı zamanda ülkeye büyük miktarda finansal yardım akmasına yol açmıştır. Afganistan'a dış ulusların askeri müdahalesinin ilk aşamasında yeniden yapılanma birimlerinin oluşturulmasıyla, yirmi yıl boyunca 130 milyar doların üzerinde yardımın sağlanması, yetkin bir değerlendirme ve değerleme gerektirir. Bu değerlendirme, ekonomik yardımların Afganistan'ın ilerlemesi ve dönüşümünde etkilerini, sonuçlarını ve başarılarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, uluslararası yardımın Afganistan'ın ekonomik ilerlemesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu değerlendirme, dış yardımı ana bağımsız değişken olarak ele alır ve kuramsal çerçeveler tarafından yönlendirilen ekonomik kalkınmanın anahtar göstergelerini birbirine bağlı bağımlı değişkenler olarak analiz eder. Bu çalışmanın bulgularından türetilen hipotez, GSYİH, kişi başına düşen gelir, yaşam beklentisi, eğitim, nüfus artışı ve insan gelişiminin diğer yönleri gibi değişkenler arasında dikkate değer ve olumlu bir korelasyon olduğunu öne sürmektedir. Bununla birlikte, güvenlik, istihdam, azalan uyuşturucu üretimi gibi belirli ek değişkenler arasında olumsuz bir korelasyon olmuştur. Diğer yandan, hükümetin verimsizliği nedeniyle, belirli kamu hizmetlerine erişimin artmasına rağmen, yardımın Afganistan'ın ekonomik ilerlemesi üzerindeki etkisi daha az belirgin olmuştur. Ancak, genel olarak, ekonomik ve sosyal ilerleme tatmin edici bir seviyeye ulaşmamış ve istikrarsızlık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In 2001, with active involvement and significant presence of advanced Western nations led by the United States, the extremist factions primarily focused on the Taliban were overcome. The comprehensive engagement of nations providing political, military, and economic backing to Afghanistan with the aim of establishing a legitimate and advancing government not only rekindled the aspirations of millions of its citizens but also led to substantial financial aid pouring into the country. The formation of reconstruction units during the initial phase of foreign nations' military involvement in Afghanistan, leading to the infusion of over 130 billion dollars in assistance across a span of twenty years, necessitates a skilled assessment and appraisal. This evaluation aims to gauge the impacts, outcomes, and accomplishments of these economic aids in the advancement and transformation of Afghanistan. The purpose of this research is to assess the influence of international assistance on Afghanistan's economic progress. This evaluation revolves around examining foreign aid as the primary independent variable and analyzing key indicators of economic development as interconnected dependent variables, guided by established theoretical frameworks. Derived from the findings of this study, the hypothesis suggests a notable and affirmative correlation between variables including GDP, per capita income, life expectancy, education, population growth, and other facets of human development. However, there has been an adverse correlation between certain additional variables like security, employment, diminishing drug production, and so forth. On the other hand, the impact of aid on Afghanistan's economic advancement has been less pronounced due to the government's inefficiency, despite an increase in access to certain public services. However, overall, economic and social progress has not reached a satisfactory level and has displayed instability.