Economic analysis of hospital-related factors affecting readmissions for hip replacement surgery: The case of Turkish hospitals
Kalça protezi ameliyatında yeniden yatışları etkileyen hastaneyle ilgili faktörlerin ekonomik analizi: Türkiye hastaneleri örneği
  1. Tez No: 854648
  2. Yazar: AYŞEGÜL DOĞAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hastaneye Yeniden Yatışlar, Sağlık Ekonomisi, Sayma Verileri, Sıfır Şişirilmiş Negatif Binom Modeli, Türkiye, Count Data, Health Economics, Hospital Readmissions, Türkiye, Zero-Inflated Negative Binomial Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde sağlık ekonomisinde son yıllarda önem kazanan hastaneye yeniden yatışlar konusu incelenmektedir. Hastaneye tekrar yatışlar sağlık harcamalarının artmasının nedenlerinden biridir. Hizmet kalitesinin iyileştirilmesiyle önlenebilir harcama artışları azaltılabilir. Bu bağlamda bu çalışmada kalça protezi ameliyatı sonrası iki ay içinde tekrar hastaneye başvuran hasta sayısı ile hastane özellikleri arasındaki ilişki analiz edilmektedir. Çalışmada 2019 yılında Türkiye'de kalça protezi ameliyatı yapan tüm hastanelerin (toplam 764) verileri kullanılmıştır. Sayma veri modellerinden verilerin dağılımına en uygun tahmin yöntemi olarak Sıfır Şişirilmiş Negatif Binom Modeli kullanılmıştır. Tahmin sonuçları, maruz kalma ve etkileşim terimleri dahil edilerek iyileştirilmiştir. Bu tezde, yeniden yatan kalça protezi hastalarının sayısı ile aşağıdaki değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulmuştur: hastane türü, kalça protezi ameliyatı sayısı, kalça protezi ameliyatı başına düşen hemşire sayısı, yatak doluluk oranı, nitelikli yatak sayısı ve hastane türü ile nitelikli yatak sayısı arasında oluşturulan etkileşim terimi. Ayrıca, kalça protezi ameliyatı sayısı ve kalça protezi ameliyatı sonrası ortalama kalış süresi, yapısal sıfır grubuna düşen hastanelerle anlamlı şekilde ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the issue of hospital readmissions, which has gained prominence in health economics in recent years. Hospital readmissions are one of the causes of escalating healthcare expenditures. Avoidable expenditure increases can be mitigated by improving service quality. In this context, this study analyzes the relationship between the number of patients readmitted to the hospital within two months following hip replacement surgery and hospital characteristics. Study utilizes data from all hospitals (764 in total) that performed hip replacement surgeries in Türkiye in 2019. Among the count data models, the Zero-Inflated Negative Binomial Model has been used as the most suitable method of estimation for the distribution of data in hand. The estimation results have been improved by including exposure and interaction terms. This study found statistically significant relationships between the number of readmitted hip replacement patients and the following variables: hospital type, number of hip replacement surgeries, number of nurses per hip replacement surgery, bed occupancy rate, number of qualified beds and the interaction term formed by hospital type and the number of qualified beds. Moreover, the number of hip replacement surgeries and the average length of stay after hip replacement surgery are significantly related to hospitals falling into the structural zero group.