Madness and cinema in Turkey
Türkiye'de delilik ve sinema
- Tez No: 854647
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Delilik, Türk Sineması, Öznellik, Kültür, Madness, Turkish Cinema, Subjectivity, Culture
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Medya Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma öncelikle Türk sinemasındaki delilik anlatıları ile öznellikle ilişkilendirilen iktidar, anlam ve kültür yapıları arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Delilik anlatıları, bireylerin yaratıcı çalışmalarında öznellik üzerine yansımalar yapma işlevi görür. Türk sineması, sermayenin modernleşme ve yeniden yapılanma sürecini derinden deneyimlemiş bireylerin ürünüdür ve bu etkiler filmlerine de yansımıştır. Türk kültüründe delilik tasviri, aynı zamanda Batı söyleminden ayrılan modern öncesi ve kapitalizm öncesi öğeleri de bünyesinde hala barındırmaktadır. Bu çalışmada sözkonusu değerlendirmeler göz önünde bulundurularak 1980'den sonra Türk filmlerinde artan delilik temsilleri çeşitli perspektif ve açılardan disiplinlerarası bir yaklaşımla incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study primarily focuses on the relationship between madness narratives in Turkish cinema and the structures of power, meaning, and culture associated with subjectivity. The narratives of madness serve as reflections on subjectivity within the creative works of individuals. Turkish cinema is a product of individuals who have experienced the profound impacts of modernization and restructuring by capital, and these effects are reflected in their films. The portrayal of madness in Turkish culture also incorporates various elements that are pre-modern and pre-capitalist, which diverge from the Western discourse. With these considerations in mind, this study examines the increasing representations of madness in Turkish films after 1980 from various perspectives and angles with an interdisciplinary approach.