EFL instructors' cognitions and actions in relation to foreign language learning and teaching processes
İngilizce öğretim elemanlarının yabancı dil öğrenme ve öğretme süreçlerine ilişkin biliş ve eylemleri
- Tez No: 377843
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Bilişi, Öğretmen Eylemleri, Yabancı Dil Öğrenmeve Öğretme, İngilizce Öğretimi, Öğretmen Eğitimi, Teacher Cognition, Teacher Action, Foreign Language Learning andTeaching, EFL/ESL Teaching, Teacher Education
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretim elemanlarının, dil yeteneği, dil öğrenmede öncelikler ve dil öğrenmeye yatkın öğrenci özelliklerine ilişkin bilişleri ile eğitim yaklaşımı, öğretimi planlama, yanlış düzeltme, öğrenci merkezci olma ve kişisel ve mesleki gelişim konularına yönelik eylemlerini araştırmaktır. Ayrıca, çalışma kapsamında, bu değişkenler arasında var olan ilişki biçimleri ile öğretmenlerin bilişsel ve davranışsal gelişimine katkı sağlayan etkenlerin de incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemi Ankara ilinde bulunan 15 farklı yükseköğretim kurumunda görev yapmakta olan 606 İngilizce öğretim elemanından oluşmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından tasarlanmış ve uygulamaya konulmuş olan İngilizce Öğretim Elemanları Biliş ve Eylem Envanteri isimli anket yoluyla toplanmıştır. Veriler, frekans dağılım tabloları, yüzdeler, aritmetik ortalamalar, standart sapma, t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon katsayısı ve kanonik korelasyon gibi betimleyici ve çıkarsamalı istatistiki yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Dil öğrenimine dair bilişlere ilişkin sonuçlar, katılımcıların dil öğrenen bireyler için çevrenin önemini vurgulayan etkileşimci bir görüşe, dil beceri ve alanlarının gerçek hayattaki işlevlerine öncelik veren performans odaklı bir yaklaşıma ve kendi kurallarını oluşturabilen ve kendi önceliklerine karar verebilen kural koyucu öğrenci tercihine daha yatkın olduklarını ortaya koymuştur. Dil öğretimine dair eylemlere ilişkin sonuçlar ise, hem geleneksel hem de yenilikçi eğitim anlayışının; öğretimi planlama ve yanlış düzeltme süreçlerinde iletişimsel uygulamaların; öğrenci-merkezci olmanın; kişisel ve mesleki gelişim girişimlerinin katılımcılar tarafından benimsendiğini göstermiştir. Çıkarsamalı analizler, yaş, deneyim ve akademik geçmiş gibi değişkenlerin, katılımcıların dil öğrenme ve öğretme süreçlerine ilişkin biliş ve eylemleri üzerinde farklılıklar yarattığını ortaya koymuştur. Ayrıca dil öğrenmede öncelikler konusunda edinç odaklı bir yaklaşım benimseyen ve önceden belirlenmiş kuralları söylendiği gibi uygulayan yürütücü öğrencileri tercih eden katılımcıların, geleneksel eğitim anlayışına daha yatkın olabileceği ve öğretimi planlama ve yanlış düzeltme konusunda iletişimsel uygulamalardan uzaklaşabileceği gözlenmiştir. Benzer şekilde, kendi önceliklerine karar verebilen kural koyucu öğrencileri tercih etmeyen katılımcıların da öğretimi planlama ve yanlış düzeltme konusunda iletişimsel uygulamalardan uzaklaşabileceği ve geleneksel eğitim anlayışına daha yatkın olabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate EFL instructors' language learning cognitions regarding linguistic aptitude, priorities in language learning, and good language learners; and language teaching actions with respect to pedagogical inclinations, instructional planning, error correction, learner-centeredness, and personal and professional development. The study also aims to describe the patterns of the relationships existing among those variables and examine the sources contributing to teachers' cognitive and behavioural development. The participants consisted of 606 EFL instructors teaching in 15 different higher education institutions in Ankara, Turkey. The data were collected through a single, cross-sectional inventory titled EFL Instructors' Cognitions and Actions Inventory). The data were analyzed through descriptive and inferential statistics by using frequency distribution tables, percentages, means, standard deviations, t-tests, ANOVAs, Pearson correlation coefficients, and canonical correlation. The descriptive results concerning language learning cognitions indicated that the participants tended to adopt: an interactionist perspective emphasizing the significance of the environment around individuals learning a language; a performance-oriented approach focusing on real-life functions of language skills and areas; and a slight orientation to legislative learners who can create their own rules and decide on their own priorities. On the other hand, they seemed to employ: both traditional/conservative and innovative/liberal pedagogies; communicative practices in error correction and instructional planning; learner-centeredness; and personal and professional development attempts in their language teaching actions. The inferential analyses revealed that the participants' cognitions and actions on certain aspects differed in relation to age, teaching experience, and academic background. Furthermore, the participants having competence-oriented approach and executive learner preferences would exhibit adherence to traditional (conservative) pedagogy, but divergence from communicative practices in instructional planning and error correction. Similarly, the participants disfavouring legislative learners would tend to diverge from communicative practices in instructional planning and error correction; on the contrary they would reflect a tendency towards traditional (conservative) pedagogy.