Principals' leadership impact on school climate in Aljazari international high school
Aljazari uluslararası lı̇sesı̇nde müdürlerı̇n lı̇derlı̇ğı̇nı̇n okul ı̇klı̇mı̇ üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇
- Tez No: 854665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müdür liderliği, Okul atmosferi, Aljazari Uluslararası Lisesi (AIS), Principal leadership, School atmosphere, Aljazari International High School (AIS)
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, Cezeri Uluslararası Lisesi'nde (AIS) müdür liderliği ile okul atmosferi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırma hedefleri, AIS'deki okul ortamı ve liderlik derecesini değerlendirmeye, ikisi arasındaki bağlantıyı incelemeye ve ilişkiyi etkileyen unsurları belirlemeye çalışan kolektif bir vaka çalışması tekniği kullanılarak ele alınmıştır. Ankete göre, eğitmenler açısından liderlik ve okul atmosferinin derecesi yüksektir. Bulgular, liderliğin dört özelliğinin (aidiyet, emniyet, güven ve başarı) okul atmosferi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Cinsiyet, deneyim yılı veya bölüme bağlı olarak liderlik düzeyi veya okul atmosferinde önemli bir değişiklik olmamıştır. Müdürlerin liderliklerinde en önemli faktörler emniyet ve güven olurken, bunları Aidiyet ve Başarı takip etmiştir. Bu araştırma, müdür liderliğinin okul iklimi üzerindeki etkisine dair değerli bilgiler sunmakta ve okul yöneticilerinin okul ortamını iyileştirmelerine yardımcı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the association between principal leadership and the school atmosphere at Aljazari International High School (AIS). The research objectives were addressed using a collective case study technique, which attempted to evaluate the degree of school environment and leadership at AIS, examine the link between the two, and identify the elements influencing the relationship. According to the survey, the degree of leadership and school atmosphere was high from the standpoint of the instructors. The findings revealed that the four characteristics of leadership (belonging, safety, trust, and achievement) had a substantial impact on the school atmosphere. There were no significant changes in leadership level or school atmosphere depending on gender, years of experience, or department. Safety and trust were the most important factors in the principals' leadership, followed by Belonging and Success. This research gives valuable insights into the influence of principal leadership on school climate and can help school administrators improve the school environment.