Karadeniz teknik Üniversitesi Tıp fakültesi farabi hastanesi yoğun bakım ünitesinde takipli COVİD-19 hastalarında karaciğer enzim yüksekliğinin mortalite üzerine etkisi, retrospektif gözlemsel çalışma
The effect of elevated liver enzymes on mortality in COVİD-19 patients followed in the intensive care unit of Karadeniz Technical University faculty of Medicine farabi Hospital, a retrospective observational study
- Tez No: 854688
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: ALT, AST, COVID-19, karaciğer enzimleri, mortalite, ALT, AST, COVID-19, liver enzymes, mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmamızda; yoğun bakım ünitesinde klinik, laboratuvar ve radyolojik olarak COVID-19 tanısı almış hastaların başvuru ve takiplerinde görülen karaciğer enzim değerlerlerindeki yüksekliğin mortalite ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Mart 2020-15 Mart 2022 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi YBÜ ünitesine, COVID-19 tanısı ile başvuran 435 hasta dahil edildi. Bu hastaların serum ALT, AST için 1, 3, 9. gün; ALP, GGT, INR, total bilirubin için ise ilk gün değerleri hastane otomasyon sistemi ve hasta başı çarşaf çizelgelerden elde edilip kaydedildi. Laboratuvar verileri karşılaştırılarak mortalite üzerine etkisi retrospektif olarak araştırıldı. Bulgular: 435 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %42.5 (n= 185)'i kadın, %57.5 (n= 250)'i erkek idi. Hastaların ortalama yaşı 58.4'tü. En sık karşılaşılan komorbid hastalıklar; %49.2 (n= 214) hipertansiyon, %37.2 (n= 162) obezite ve %26.9 (n= 117) diyabet idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %42.3 (n= 184)'ü mortal seyretti. Çalışmamız YBÜ yatışınının ilk üç günündeki ALT değerinin ölen hastalarda sağ kalan hastalara göre anlamlı derecede yüksek olduğunu gösterdi (p= 0.033). Hastaların takibinde YBÜ medyan yatış günü olan 9. gündeki ALT yüksekliği mortalite ile ilişkili görülmedi (p> 0.05). Çalışmamızda YBÜ yatışının ilk üç günündeki AST değerlerinde, ölen hastalarla sağ kalan hastalar arasında anlamlı bir fark saptanmamasına karşın 9. gündeki AST yüksekliği mortalite ile ilişkili görüldü (p= 0.003). YBÜ yatışının ilk gününde bakılan GGT, ALP ve total bilirubin değerlerinde, ölen hastalarla sağ kalan hastalar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p> 0.05). Çok değişkenli Cox regresyon analiziyle değerlendirme yaptığımızda; hastaların ALT, AST, INR değerlerindeki artışın mortalite açısından anlamlı olduğu bulundu (ALT; p= 0.036, AST; p=0.001, INR; p= 0.006). Bu analizde ayrıca başlangıç APACHE II (p= 0.002), İMV (p=0.000) ve uzun YBÜ yatışının (p= 0.000) mortaliteyi anlamlı derece artırdığı görüldü. Sonuç: COVID-19 tanısı almış ve mortal seyri olan hastalarda, karaciğer enzimlerinde başvuru anında ve takiplerinde belirgin bir artış saptandı. COVID-19 hastalarında ALT, AST ve INR değerlerindeki anlamlı artışın YBÜ hastalarında mortaliteye gidişin saptanmasında anlamlı parametreler olabileceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to reveal the relationship between elevated liver enzymes and mortality in COVID-19 patients in ICU at our hospital. Materials and Methods: Between 1 March 2020 and 15 March 2022, 435 patients admitted to the ICU of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine with a diagnosis of COVID-19 were included in the study. The data obtained for serum ALT, AST on days 1,3,9 and first day values for ALP, GGT, INR, total bilirubin were recorded from the hospital automation system and bedside charts. Laboratory data were compared and the effect on mortality was investigated retrospectively. Findings: 435 patients were included in the study. Of the patients, %42.5 (n= 185) were female and %57.5 (n= 250) were male. The mean age of the patients was 58.4 years. The most common comorbid diseases were hypertension %49.2 (n= 214), obesity %37.2 (n= 162) and diabetes %26.9 (n= 117). Of the patients included in the study, %42.3 (n= 184) were mortal. Our study showed that ALT in the first three days of ICU hospitalization was significantly higher in deceased patients than in surviving patients (p= 0.033). In the followup of the patients, ALT elevation on day 9, which is the median hospitalization day in the ICU, was not associated with mortality (p> 0.05). In our study, AST values in the first three days of ICU hospitalization were not significantly different between survivors and patients who died (p> 0.05). However, AST elevation on day 9 was associated with mortality in the follow-up of the patients (p= 0.003). There was no significant difference in GGT, ALP and total bilirubin levels on the first day of ICU admission in patients who died compared to patients who survived (p> 0.05). When we evaluated with multivariate Cox regression analysis, we found that each unit increase in ALT, AST, INR values of the patients was significant in terms of mortality (ALT; p= 0.036, AST; p= 0.001, INR; p= 0.006). In this analysis, baseline APACHE II (p= 0.002), mechanical ventilation (p= 0.000) and long ICU stay (p= 0.000) significantly increased mortality. Results: In patients diagnosed with COVID-19 with a mortal course, a significant increase in liver enzymes was found at admission and during follow-up. We thought that the significant increase in ALT, AST and INR values in COVID-19 patients may be meaningful parameters in determining the progression to mortality in ICU patients.