Atlamalı örgülerin boyutsal özellikleri üzerine bazı araştırmalar
  1. Tez No: 85474
  2. Yazar: GOULMIRA AMREEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KURBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Hortum, Yarım Hortum, Relaksasyon, Regresyon Analizi, Geometrik Model, Milano Rib, Half Milano Rib, Relaxation, Regression Analyses, Geometric Model
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
[II ÖZET ATLAMALI ÖRGÜLERİN BOYUTSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BAZI ARAŞTIRMALAR AMREEVA, Goulmira Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Arif KURBAK Aralık 1998, 140 Sayfa Bu çalışmada ilk olarak, beş farklı örgü çekimi, beş farklı sıklık değeri, üç farklı cins iplik alınarak Tam ve Yarım Hortum örgülerin boyutsal özellikleri deneysel olarak incelenmiştir. Numunelere kuru, yaş ve yıkama relaksasyonlan uygulanmış ve her relaksasyondan sonra ilmek yükseklikleri (c) ve ilmek genişlikleri (w) değerleri ile sadece kuru relaksasyondan sonra ilmek iplik uzunlukları {i) değerleri ölçülmüştür. c-E ve w-£ arasındaki ilişkilere doğrusal regresyon analizleri uygulanmış ve yüksek korelasyon katsayıları bulunmuştur. Regresyon sabitlerinin de istatistiki olarak önemli olduğu görülmüştür. Bu çalışmada ikinci olarak Tam Hortum örgüsü için Kurbak'ın 1998 de düz örgüler için tasarladığı ilmek modelini temel alan bir ilmek modeli tasarlanmıştır. Model parametreleri ile ölçekli çizilen şeklin gözlenen ilmek şeklinin aynısı olduğu, Tam Hortum relakse örgü boyutlarını hortum sıralarının belirlediği ve ilmeklerin takılma yerlerinde iplik yassılması diğer bölgelerde iplik şişmesi olduğu modelden tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SOME INVESTIGATIONS UPON THE DIMENSIONAL PROPERTIES OF KNIT AND MISS STRUCTURED KNITTED FABRICS (MİLANO RIB AND HALF MİLANO RIB) AMREEVA, Goulmira Ph.D. Thesis, Textile Engineering Dept. Supervisor: Prof. Dr. Arif KURBAK December 1998, 140 pages In this work first of all, the dimensional properties of Milano Rib and Half Milano Rib knitted fabrics were investigated experimentally by having five different take-down tension values, five different tightness values and three different yarn types. Dry, wet and wash relaxations were applied to the samples, and after each relaxation course-spacings (c) and wale-spacings (w) were measured. Loop lengths (0 were also measured only after dry relaxation. Linear regression analyses were applied to the relations between c and I, and w and t. High correlation coefficients were found and the intercepts of these linear regression equations were statisticaly important. In this work secondly, a geometrical model, based on Kurbak's model for plain knitted fabric in 1998, was created for Milano Rib knitted fabric structure. The model created gave the similar shape we observed on real fabrics. The relaxed dimensional shape of the fabric was mainly depended on the plain knitted courses of the structure. There were found yarn compressions at the interlocking points while yarn swellings were occuring at the other places of the loop structure.