Flotasyon atığı uygulamalarının toprakların mikrobiyolojik aktivite kriterleri, fungus ve azotobakter sayıları üzerine olan etkileri
- Tez No: 85475
- Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Flotasyon Atığı, S ve C mineralizasyonu, Azotobakter, Fungus, Biomas, Dehidrogenaz ve CO2- Prodüksiyonu, Flotation waste, S and C mineralization, Azotobacter, Fungi, Biomass, Dehydrogenase, CCh-production
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV ÖZET FLOTASYON ATIĞI UYGULAMALARININ TOPRAKLARIN MİKROBİYOLOJİK AKTİVİTE KRİTERLERİ, FUNGUS ve AZOTOBAKTER SAYILARI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ MOL, Funda Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Muzaffer ÇENGEL Ocak, 1998, 61 sayfa Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında yürütülen çalışma parsellerinden alman toprak örneklerine dört farklı dozda (Aı=12 kg, A2=24 kg, A3=36 kg, A4=60 kg / parsel olarak) flotasyon atığı uygulaması yapılmış ve bu topraklarda flotasyon atığının önemli mikrobiyolojik aktivite kriterlerinden biomas, DHG - enzim aktivitesi, CO2- prodüksiyonu ile fungus ve azotobakter sayıları üzerine olan etkileri incelenmiştir. Deneme tarlasından (5, 10 ve 38. haftalarda) olmak üzere üç farklı zaman periyodunda alınmış toprak örneklerinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılarak sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre; Aı, A2, A3 ve A4 olmak üzere dört farklı dozda uygulanmış olan flotasyon atıklarından Azotobakter ve Fungus gibi toprakların önemli mikroorganizma gruplarının olumsuz etkilenmediği, buna karşılık, mikrobiyolojik aktivite kriterlerinden biomasta, 5. hafta sonunda tanığa göre bir yükselme görülürken, 10. ve 38. haftalarda düşmelerin ortaya çıktığı, CO2- prodüksiyonu değerlerinin ise 3 periyot sonucunda da kontrole göre belirgin bir artma gösterdiği, bu artışta 10. hafta değerlerinin ilk sırayı aldığı tesbit edilmiştir. DHG- enzim aktivitesi değerlerinde ise 3 periyot sonucunda da kontrole göre açık ve net bir düşüşün olduğu otaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF FLOTATION WASTE APPLICATIONS ON MICROBIOLOGICAL ACTIVITY CRITERIA, FUNGI AND AZOTOBACTER NUMBERS OF SOILS. MOL, Funda MSC in Soil Department of Agricultural Faculty Supervisor: Prof. Dr. Muzaffer ÇENGEL January 1998.Page 61 In this study, in trial fields of Agricultural Faculty of Akdeniz University in Antalya Area, four different flotation waste doses were applied to soils (Ai=12 kg, A2=24 kg, A3=36 kg, A4=60 kg flotation waste / parcel) and effects of flotation waste applications on microbiological activity criteria such as microbial biomass, CO2- production, dehydrogenase enzyme activity, fungi and azotobacter numbers of soils were examined. Soil samples were taken in three different periods (5. week, 10. week and 38. week) during experiment and then physical, chemical, microbiological and biochemical analyses were done in laboratory conditions and depend on finding values results were estimated. According to the results, four different flotation doses didn't negatively effect azotobacter and fungi numbers in soils. However, one of the microbiological activity criteria, microbial biomass increased only in fifty weeks but decreased in 10. and 38. weeks compared to control. When 3 periods result compared with control, a certain decrease is determined on DHG- enzym activity values.