REAPS modeli uygulamalarının üstün yetenekli 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerine ve üstbilişsel farkındalık düzeylerine etkisi
The effect of REAPS model implementations on the problem solving skills and metacognitive awareness levels of gifted 5th grade students
  1. Tez No: 854808
  2. Yazar: IŞIL YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖZDEMİR, DOÇ. DR. AHMET BİLDİREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: REAPS Modeli, Üstün Yetenekli, Problem Çözme, Üstbilişsel Farkındalık, Fen Eğitimi, REAPS Model, Gifted, Problem Solving, Metacognitive Awareness, Science Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Amaç: REAPS modeli uygulamalarının BİLSEM 5. sınıf öğrencilerinin insan ve çevre temasındaki problem çözme ve üstblişsel farkındalık düzeylerine etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde İzmir Bornova Bilim ve Sanat Merkezine kayıtlı 5. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın modeli durum çalışmasıdır. 11 hafta süren araştırmaya 17 öğrenci katılmış ve REAPS modeline göre hazırlanan ders modülleri uygulanmıştır. Araştırmanın nitel verilerini öğrenci görüşme formları, veli görüşme formları, öğrenci soruları, alan notları, ses ve video kayıtları oluşturmaktadır. Nitel verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nicel verilerin elde edilmesinde tek grup ön test-son test zayıf deneysel desen kullanılmış, veriler Problem Çözme Becerileri Ölçeği ve Üstbilişsel Etkinlik Envanteri kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularından problem çözme becerileri ölçeği ve üstbilişsel farkındalık ölçeğinde istatistiksel olarak son test lehine anlamlı fark olduğu, nitel verilerden elde edilen bulgularda öğrencilerin problem çözme sürecinde üstbilişsel stratejileri kullandığı ve REAPS modelinin etkililiği ile ilgili olumlu değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Sonuç: REAPS öğretim modeli uygulamalarının öğrencilerin problem çözme becerilerine ve üstbilişsel farkındalıklarına katkı sağladığı, üstbilişsel stratejilerini gerçekleştirmesine olanak tanıdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to reveal the effect of REAPS model applications on the problem solving and metacognitive awareness levels of 5th grade students in the theme of human and environment. Material and Method: The research was conducted with 5th grade students enrolled in Izmir Bornova Science and Art Centre in the autumn term of the 2022-2023 academic year. The method of the research is a case study. 17 students participated in the 11-week study and course modules prepared according to the REAPS model were applied. The qualitative data of the study consisted of student interview forms, parent interview forms, student questions, field notes, audio and video recordings. Descriptive and content analysis methods were used to analyse the qualitative data. A one-group pretest-posttest weak experimental design was used to obtain quantitative data, and the data were obtained using the Problem Solving Skills Scale and the Metacognitive Awareness Inventory. Findings: From the research findings, it was seen that there was a statistically significant difference in favour of the post-test in the problem solving skills scale and metacognitive awareness scale, in the findings obtained from qualitative data, students used metacognitive strategies in the problem solving process and positive evaluations were made about the effectiveness of the REAPS model. Conclusion: It can be said that REAPS teaching model applications contributed to students' problem solving skills and metacognitive awareness and enabled them to realise their metacognitive strategies.