Schooling as an oppressive mechanism in Vanity Fair by William Makepeace Thackeray and The Way of All Flesh by Samuel Butler
William Makepeace Thackeray'nin Gurur Dünyası ve Samuel Butler'ın Tüm İnsanlar Gibi adlı eserlerinde baskıcı bir mekanizma olarak eğitim
- Tez No: 854849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: eğitim, okul, özel okullar, baskı, Viktorya dönemi, Gurur Dünyası, Tüm İnsanlar Gibi, education, schooling, public schools, oppression, Victorian period, Vanity Fair, The Way of All Flesh
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Viktorya dönemi (1837-1901) kültür, eğitim ve çalışma koşulları gibi çeşitli alanlarda önemli dönüşümlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönem aynı zamanda, okullarda ve öğrenme yaklaşımında önemli değişikliklere yol açan temel eğitim reformlarının da ortaya çıktığı bir dönemdir. Viktorya dönemi eğitim sistemi, dönemin toplumsal normlarını ve sınıf ayrımlarını yansıtmış ve sürdürmüştür. Bu dönemde eğitim, kişisel gelişimin yanı sıra toplumsal düzeni ve sınıf ayrımlarını koruma mekanizması olarak da görülmüştür. Halk okulları, aristokratik değerleri, güç ve servetin eşitsiz dağılımını sürdürmede önemli bir rol oynayarak yeni zengin sınıfları toplumun daha yüksek katmanlarına entegre etmeyi amaç edinmiştir. Ailenin eğitimdeki rolü, özellikle eğitimin yüksek sosyal statüyü koruma aracı olarak görüldüğü varlıklı aileler arasında oldukça önemlidir. Ancak bu çalışma, eğitime yapılan bu vurgunun aynı zamanda baskıcı okul deneyimlerine de yol açtığını öne sürmektedir. Ayrıca, çoğu zaman bir gelişme ve ilerleme aracı olarak görülen okullaşma, özellikle ötekileştirilmiş bireyler için bir baskı aracı olarak da işlev görebilir. William M. Thackery'nin Gurur Dünyası ve Samuel Butler'ın Tüm İnsanlar Gibi adlı edebi eserleri, bu çağda eğitimin nasıl toplumsal baskı aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Okulların bireylerin yaşam tarzlarını ve kişiliklerini şekillendirmedeki işlevi ve sosyal beklentilerin ve aile baskılarının öğrencilerin deneyimleri üzerindeki etkisi, Viktorya dönemi eğitim sisteminin baskıcı yönleri olarak değerlendirilebilir. Bu çalışma ailelerin, akranların, eğitimcilerin, okul yöneticilerinin davranışları ve genel olarak eğitim sisteminin kendisi de dahil olmak üzere, eğitim ortamlarındaki baskıcı unsurlara odaklanmaktadır. Bu dönemde okullarda verilen eğitim, lüks ve disiplin simgesi olarak kabul edilirken, aynı zamanda öğrencilerin kişisel özgürlüğü ve gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu yönüyle araştırma, Viktorya döneminde eğitim ve okulların çok yönlü rolü doğrultusunda detaylı bir analiz sunmaktadır. Bu araştırma aynı zamanda okullardaki bu baskının karmaşık ve sistematik doğasını, William M. Thackery'nin Gurur Dünyası ve Samuel Butler'ın Tüm İnsanlar Gibi adlı romanlarındaki karakterlerin deneyimleri üzerinden inceleyerek vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Victorian era (1837-1901) was a period in which significant transformations took place in various fields such as culture, education and working conditions. This period also saw key educational reforms, leading to notable changes at schools and the overall approach to learning. The Victorian education system reflected and maintained the social norms and class stratifications of the time. Education was seen not only as a path to personal development but also as a mechanism to maintain societal order and class distinctions. Public schools played a crucial role in maintaining aristocratic values and the unequal distribution of power, integrating new wealthy classes into higher societal strata. The role of family in education was significant, particularly among wealthy families, where education was viewed as a means to preserve high social status. However, this study suggests that this emphasis on education also led to oppressive school experiences. Furthermore, schooling which is often regarded as a means of development and advancement, could also function as a means of oppression, especially for marginalized individuals. The literary works of William M. Thackery's Vanity Fair and Samuel Butler's The Way of All Flesh illustrate how education in this era could be used as a tool of societal oppression. The function of schools in shaping individuals' lifestyles and personalities, and the influence of social expectations and family pressures on students' experiences can be considered oppressive aspects of the Victorian education system. This study focuses on the oppressive elements within educational settings, including the behaviours of educators, school administrators, and the overall schooling system. It acknowledges that while education was a sign of privilege and discipline, aiming to elevate social standing, it also had a negative impact on children's personal freedom and development. In this respect, the research provides a comprehensive analysis of the multifaceted role of education and schools in the Victorian period. The study also emphasizes the complex and systematic nature of this oppression at schools examining the educational experiences of the characters in William M. Thackery's Vanity Fair and Samuel Butler's The Way of All Flesh.