The transformations in the Turkish educational system in the context of the Turkish-American relations after 1950
1950 sonrası Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında Türkiye'deki eğitimsel dönüşümler
  1. Tez No: 854851
  2. Yazar: ŞENOL DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'deki Eğitimsel Dönüşümler, Türk-Amerikan İlişkileri, 1950 Sonrası Türk-Amerikan Eğitim İlişkileri, Educational Transformations in Turkey, Turkish-American Relations, Turkish-American Educational Relations 1950 After
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu doktora tezinin temel amacı Osmanlı Devleti ile ABD arasında 18. yüzyılda ilk olarak ticarete dayalı ortaklıklarla başlayan daha sonra ticaret anlaşmalarıyla devam eden ve ortak ilişkilere dayalı olarak ayrı bir boyut kazanan Türk-Amerikan ilişkilerini eğitimsel acıdan incelemektir. Bu doktora tezinin ana temasını oluşturan Amerikalı misyonerlerin öncülüğündeki eğitim-kültür ilişkilerinin başlangıcı ve eğitimsel dönüşümlere etkileri ve sonuçları araştırılmıştır. Bu bağlamda İkinci Dünya Savaşı sırasında başlayan Türk-Amerikan ilişkilerinin temelini oluşturan dışa açılım, 1950 Dış Politikası bağlamında Türk Eğitim Sisteminde yaşanan dönüşümler ve yeni eğitim kurumları ele alınmıştır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan (halk eğitimi, ilkokullar, ortaokullar, liseler ve üniversiteler) incelenmiştir. Aynı zamanda Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında geliştirilen yeni eğitim modelleri, yabancı uzman ve öğrencilerin Türkiye'deki eğitim dönüşümlerine etkileri ve katkıları araştırılmıştır. Sonuç olarak Türk-Amerikan ilişkilerinin Türk Eğitim Sistemi programlarının değişmesi üzerinde önemli bir rol oynadığını ve buna paralel olarak öğretmen yetiştirme politikalarının değişmesiyle birlikte Amerikalı yabancı uzmanların rapor ve görüşlerine göre İngilizce Dil Eğitiminin Türk Eğitim sistemi üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The fundamental aim of this doctoral dissertation is to delve into the relations between the Ottoman Empire, and the USA started firstly with partnerships based on trade in the 18th century, and then continued with the common relations started with the trade agreements and gained a separate and an unavoidable momentum in terms of continuing education-culture relations under the leadership of American Missionaries. Afterwards, in this doctoral dissertation, the foreign expansion formed and established the basis of the Turkish-American relations started during the World War II, the transformations in the Turkish Education System in the context of the 1950 Foreign Policy and the new educational institutions (general/public education, primary schools, secondary schools, high schools, and universities) that emerged accordingly will be of high importance to be investigated carefully and respectfully. Ultimately, the new education models developed in the context of the Turkish-American relations, the impacts, and contributions of the foreign experts and students to the educational transformations in Turkey will be explored. As a consequence, the dissertation unearths the fact that the American-Turkish relations have put an undeniable impact on the Turkish Educational System in terms of establishing new schools with the understanding of American education system by changing the curricula of these schools in parallel with it as well as making radical changes in the course contents taking American education as an example along with improving Teacher Education, including the implementation of the English Language as a medium of instruction to the curriculum of these schools based on the foreign experts' reports.