Açık yönetim ve Türk kamu yönetimine yansımaları
'Open government' and its reflections on Turkish public administration
  1. Tez No: 854938
  2. Yazar: İZEL AKKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA AĞCASULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Yönetim, Açık Yönetim Ortaklılığı, OECD, Türk Kamu Yönetiminde Açık Yönetim, Open Government, Open Government Partnership, OECD, Open Government in Turkish Public Administration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Yönetim sosyal, ekonomik sebepler, çağın gerekleri, ihtiyaçlar gibi farklı nedenler ile zaman içerisinde değişikliklere uğramıştır. Açık yönetim, yönetimde şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirlik ilkelerini temel alarak dijital araç ve gereçlerin etkin kullanmasını içeren bir kavram olarak özellikle 2000 sonrası dönemde etkisini göstermeye başlamıştır. Hem ulusal hem de ulusüstü gelişmeler ile gelişen açık yönetim kavramı günümüzde İsveç, Amerika ve Birleşik Krallık gibi birçok ülkenin yönetimlerinde kullanılmaktadır. Özellikle 2011 yılında ulusüstü bir nitelik taşıyan Açık Yönetim Ortaklığı'nın kurulması ile açık yönetimin etki alanı genişlemiştir. Türkiye'de Açık Yönetim Ortaklığı'na üye olma ve üyeliğinin pasif duruma getirilmesini yaşayan bir ülke olarak“açık yönetim”kavramından etkilenmiştir. Ancak bu etki yalnız Açık Yönetim Ortaklığı ile bağlı olmayıp öncesini de içermektedir. Bundan dolayı çalışmada Türk kamu yönetimini temel olarak etkileyen 2000 sonrası dönem ele alınmaktadır. Bu tezin amacı, açık yönetimi, gelişimini ve Türk kamu yönetimine etkisini ve uygulamalarını ortaya koymaktır. Çalışmanın hazırlanmasında literatür taraması yolu ile analiz yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma ile açık yönetim ve Türk kamu yönetiminde yarattığı etki, süreçler, uygulamalar vb. incelenmiş Türk kamu yönetiminde açık yönetimin ve ilkelerinin etkisi olduğu ancak sınırlı alanda gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Administration has undergone changes over time for different reasons such as social and economic reasons, the requirements of the age, and needs. Open government, based on the principles of transparency, participation and accountability in governance and involving the effective use of digital tools and equipment, has become particularly influential in the post-2000 period. Open government term which has evolved with both national and supranational developments, is now used in the governments of many countries such as Sweden, the United States and the United Kingdom. Especially with the establishment of the Open Government Partnership in 2011, which has a supranational character, the sphere of influence of open government has expanded. Turkey has been affected by the concept of“open government”as a country that has been a member of the Open Governance Partnership and experienced the inactivation of its membership. However, this impact is not only related to the Open Government Partnership but also includes the period before. Therefore, the study focuses on the post-2000 period, which mainly affected the Turkish public administration. The aim of this thesis is to reveal open government, its development and its impact on Turkish public administration and its pratices. In the preparation of the study, the method of analysis through literature review was preferred. The study examined open government and its impact on Turkish public administration, processes, practices, etc. It was observed that open government and its principles have an impact on Turkish public administration, but in a limited area.