Rus edebiyatında Moskova imgesine ekoeleştirel bir yaklaşım: V. Mayakovski eserlerinde Moskova
An ecocritical approach to the Moscow image in Russian literature: Moscow in the works of Vladimir Mayakovsky
  1. Tez No: 855081
  2. Yazar: DOĞAN ÇADIRCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ERİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mayakovski, Moskova, Ekoeleştiri, Fütürizm, Mayakovsky, Moscow, Ecocriticism, Futurism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Vladimir Vladimiroviç Mayakovski'nin eserlerinde Moskova imgesi ekoeleştirel bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri iklim krizi, doğal dengenin bozulması gibi problemler, doğa ve insan ilişkisi ve sorunları, bunların kaynakları gibi birçok konu, edebiyatta ekoeleştiri içerisinde yer bulmaktadır. 19.yy. sonları ve 20.yy. başlarında dünya ivmeli ve hızlı bir şehirleşme yaşamaktadır. Rus İmparatorluğu'nun ve Sovyetler Birliği'nin en önemli şehirlerinden Moskova da bu şehirleşmeyi deneyimlemektedir. Birbiri ardına ortaya çıkan mühendislik ürünleriyle birlikte sanayileşme ve makineleşme faaliyetleri de hızlanmakta, şehirlerin karakterlerini etkilemektedir. Moskova'da devrim rüzgarları esmektedir. 20.yy.'ın en önemli şairlerinden V. Mayakovski, dönemini eserlerine taşımasıyla, devrimci; sanayileşme ve şehirleşmeyi savunması, geleceğe yönelik söylem ve“müjdeleriyle”, döneme ışık tutmakta, ekoeleştiri filtresinden geçirmek üzere zengin bir kaynak sunmaktadır. Bu çalışmada ekoeleştiride genel kabul gören doğa, kent, kültür tanımları, doğa-kültür düalizmine yönelik ekoeleştirinin mihenk taşı niteliğindeki çalışmaları ışığında, V. Mayakovski'nin Moskova'sının ekoeleştirel imgesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Şairin İki Moskova, Pantolonlu Bulut, 150.000.000, Otobüsle Moskova Turu, Cehennem Şehri, No.17, Ne Olursa Olsun, Gidiyoruz ve Mayıs eserleri incelenmiş, sonuçta Mayakovski'nin eserlerinde doğanın susturulmuş, insan refahını müjdeleyen sanayileşme ve şehirleşme önünde engel teşkil ettiği, yıkımında beis görülmeyen bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Doğanın ayrıca Tanrı ile ilişkilendirildiği, bu bağlamda Tanrı ve doğa karşısında insan ve şehir düalizminin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the image of Moscow in Vladimir Vladimirovich Mayakovsky's artworks is approached with an ecocritical perspective. Many issues such as climate crisis, disturbance of natural balance, problems related to relationship between nature and humanity find their place within ecocriticism in literature. Towards the end of the 19th century and the beginning of the 20th century, the world is experiencing rapid urbanization. Moscow, one of the most important cities of the Russian Empire and the Soviet Union, experiences this urbanization. With the emergence of engineering products, industrialization and mechanization activities accelerate, influencing the characteristics of cities. Revolutionary winds are blowing in Moscow. V. Mayakovsky, one of the most important poets of the 20th century, sheds light on his era by bringing it into his works, defending industrialization and urbanization, futurist discourse, and“gospels”, offering a rich source to be filtered through the lens of ecocriticism. Based on the definitions of nature, city, and culture widely accepted in ecocriticism and the seminal works on the nature-culture dichotomy, the ecocritical image of Mayakovsky's Moscow is attempted to be found. Two Moscows, A Cloud in Trousers, 150.000.000, Moscow Tour by Bus, City of Hell, No.17, Whatever Happens, We Are Going and May are examined, as a result, it is revealed that in Mayakovsky's works nature is silenced as an obstacle to industrialization and urbanization that heralds human prosperity and shall be destructed if needed. Furthermore, identified that nature is associated with God, highlighting the dichotomy of man and city against God and nature.