Hava kesesi hipertrofisi görülen levrek (Dicentrarchus labrax L. 1758) larvalarında ışık ve tuzluluğun etkileri
  1. Tez No: 85511
  2. Yazar: FATİH BAŞARAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞAHİN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Levrek, Hipertrofî, Hava Kesesi, Aydınlatma Tuzluluk, Yaşama Oram, Sea bass, Hypertrophy, Swim bladder, Lighting, Salinity, Survival rate
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV ÖZET HAVA KESESİ HIPERTROFISİ GÖRÜLEN LEVREK {Dicentrarchus labrax L. 1758) LARVALARINDA IŞIK VE. TUZLULUĞUN ETKİLERİ BAŞARAN, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Şahin SAKA Ocak 1999, 78 sayfa Bu araştırmada, biotik ve abiotik faktörlere bağlı olarak görülen hava hesesi hipertrofisi sonucu levrek (Dicentrarchus labrax L.) larvalarında meydana gelen ölümlerin en aza indirilmesine çalışılmıştır. Deneme %o26 ve doğal deniz suyu tuzluluğunda gerçekleştirilmiştir. Tanklarda meydana gelen hipertrofinin minimuma indirilmesinde tuzluluğun yanı sıra ışıklandırma faktörünün etkisi de incelenmiştir. Doğal deniz suyu uygulanan tanklardaki hava kesesi oluşturma oranı % 69-77 arasında olduğu saptanmıştır. Yaşama oranı ise % 1-4 olarak tespit edilmiştir. %o 26 tuzluluk uygulanan tanklardaki hava kesesiV oluşturma oranı ise % 80-98, yaşama oranı % 4-29 olarak bulunmuştur. Bu araştırma, tuzluluk ve ışıklandırma faktörlerinin bir arada uygulandığında, hava kesesi oluşumu ve hayatta kalma üzerinde etkili olduğunu saptamıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EFFECT OF SALINITY AND LIGHT INTENSITY ON HYPERTROPHIC SWIM BLADDER IN SEA BASS (Dicentrarchus labrax (L.)) LARVAE In this study, decreasing of mortality which caused swim bladder inflation depend on biotic and abiotic factors was studied on the sea bass larvae. The experiments were carried out in natural (38 %o) and 26 %o sea water. For minimising of hypertrophy in tanks, the effect of lighting factor in addition salinity was examined. The percentage of swim bladder inflation was determined between 69 and 77 % in natural sea water tanks. The survival rate was calculated between 1 and 4 %. In 26 %o salinity applied tanks, the percentage of swim bladder inflation between 80 and 98 % and survival rate between 4 and 29 % was determined respectively. In this paper, lighting and salinity factors was determined effective on the swim bladder inflation and survival rate.