Hindilerde deneysel pulmoner aspergillozis olgularında patolojik çalışmalar
Pathological studies on experinental pulmonary aspergillosis in turkeys
  1. Tez No: 138309
  2. Yazar: HÜSEYİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YAVUZ GÜLBAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer, deneysel aspergillozis, hindi, hava kesesi, patolojik bulgular, Air sac, experimental aspergillosis, lung, pathology, pathological findings, turkey
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Hindilerde deneysel pulmoner aspergillozis olgularında patolojik çalışmalar, Yüzücü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Patoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2003. Bu çalışma 30 günlük 20 adet hindi palazında deneysel olarak oluşturulan pulmoner asergillozis olgularında patolojik ve immunoperoksidaz bulguların değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Hindi palazlarına Aspergillus fumigatus' 'un iki farklı susu (kanatlı ve insan- -orijinli) intratrakeyal ya da kranial torakal hava kesesi yolu ile inoküle edildi. İnokülasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde hindilerde tüylerin kabarması, zorlukla soluk alıp verme, yem tüketiminin azalması ve bol su içme gözlendi ve ilk ölüm olgusuna inokülasyondan sonraki 2. günde rastlandı. Sadece iki hindide generalize forma rastlanırken bunlardan bir tanesinde sinirsel belirtiler gözlendi. Klinik belirtiler gösteren hindilerin tümü 9. günde öldü ya da agoni halindeyken nekropsileri yapıldı. İki adet hindi ise 12 gün süreyle yaşadı. Makroskobik olarak lezyonlar özellikle hava keseleri ve akciğerlerdeydi. Her iki organda milier özellikte boz-beyaz odaklarla karakterize nodüler yapılar gözlendi. İki olguda generalize şekilde karaciğerde ve diğer abdominal organlarda serözal yüzeylerinde tipik milier nodüllerle karşılaşıldı. Mikroskobik olarak, tipik lezyonlar, merkezlerinde koagulasyon nekrozlarının olduğu heterofil lökositler, makrofajlar, çok çekirdekli dev hücreleri, mononükleer hücreleri ve en dıştan da fıbröz bağ dokunun çevrelediği piyogranülomlardı. 2. günde ölenlerde bu piyogranülomlann merkezlerinde daha fazla mantar elementleri ve çevrelerinde daha az dev hücreleri dikkati çekti. Histokimyasal olarak periyodik asit Schiff (PAS) ve Grocott's metanamin silver teknikleri ile mantar elementleri dokularda rahatlıkla gözlendi. İmmunoperoksidaz boyamalarda ise pozitif reaksiyona rastlanmadı. Bu çalışma ile A.fumigatus'un hem kanatlı hem de insan orijinli susunun hindi palazlarında aynı oranda patojen oldukları ve etkenlerin hava kesesi veya intratrakeal uygulanmasının ^patolojik bulgular açısından farklılık oluşturmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pathological Studies on Experimental Pulmonary Aspergillosis in Turkeys. University of Yuzuncu Yil, Health Sciences Institute, Department of Pathology, Master Science, Van, 2003. The aim of the present study was to evaluate pathologic and immunoperoxidase findings in experimental pulmonary aspergillosis in turkeys. 30-day-old turkeys were challenged by unilateral cranial thoracic air sac and intra-tracheal inoculation with two different strains of Aspergillus fumigatus. After inoculation 24 hours, turkeys exhibited ruffling of feathers, respiratory distress, decreased food consumption, and excess water drinking. Mortalitiy was seen first during 2nd day. Only two turkeys showed generalized form, one of which had neurological signs. All turkeys showing clinical signs died at 9th day or were euthanatized in agonal phase of the disease. Two turkeys did not die for 12 days. Macroscopical lesions included in air sacs and lungs. Both organs had miliary and;;gray- white foci. Also, generalized typical miliary nodules were seen on the liver and serosal surfaces of the other abdominal organs. Microscopically, the lesions consisted of pyogranulomas with central coagulative necrosis covered by heterophils, macrophages, multinuclear giant cells, mononuclear cells, and at outer line, fibrous connective tissue. In the turkeys died after inoculation 2nd day, the center of the pyogranulomas included more fungal elements and lesser giant cells. Periodic acid-Shiff and Grocott's methanamine silver stains easily demonstrated the fungal elements in the tissues. Immunoperoxidase staining did not revealed positive reaction for fungal elements in tissue sections. This study demostrated that both avian. and human isolates of A. fumigatus had same pathogenic effects in turkey chickens and there was no different between lesions occured by both intra air sac and intratracheal inoculations.