Thematising the criminal mind: A psychoanalytic approach to Psycho by Robert Bloch
Suçlu zihinleri temalandırmak: Robert Bloch'un Psycho isimli romanına psikanalitik bir yaklaşım
  1. Tez No: 855134
  2. Yazar: HİLAL SÜREYYA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOYNUKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akıl Hastalığı, Norman Bates, Oidipus Kompleksi, Psikanaliz, Sapık, Sigmund Freud, Seri Katil, Mental Illness, Norman Bates, Oedipus Complex, Psychoanalysis, Psycho, Sigmund Freud, Serial Killer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, korku ve gerilim edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Robert Bloch'un Psycho (1962) adlı eserindeki Norman Bates karakterinin psikolojisini incelemek ve karakterin detaylı bir okumasını yapmaktır. Norman Bates karakterini çok katmanlı bir şekilde değerlendirebilmek için bu tezde Sigmund Freud'un temelini oluşturduğu psikanalitik yaklaşımın edebi kolu olan psikanalitik edebiyat kuramından yararlanılmıştır. Annesi tarafından anaerkil bir ortamda baskıcı ve zorba bir güçle yetiştirilen Norman Bates, çocukluğunda yaşadığı Oidipus kompleksinin bir sonucu olarak annesini öldürür. Anne katili olmanın acısına dayanamayan karakter, kimlik bölünmeleri yaşar ve akıl hastası olur. Yaşadığı sorunlar nedeniyle suçlu bir zihne ve kayıp bir ruha sahip olan karakter, kaçınılmaz olarak suç işlemeye başlar ve bir seri katile dönüşür. Karakterin suçlu zihninin okunması, seri katil kavramı ve seri katil tipolojileri incelenerek detaylandırılmıştır. Alfred Hitchcock'un aynı adlı Psycho (1960) filminin anlatımında kötülüğün kavramı resmedilmiştir. Bu çalışmada, psikanalitik yaklaşımın edebi eserlerin incelenmesinde, karakterin iç dünyasının yorumlanmasında ve karakterin psikolojisinin analiz edilerek irdelenmesinde ne kadar önemli olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the psychology of Norman Bates, the character in Robert Bloch's Psycho (1962), one of the most important works of horror and thriller literature, and to make a detailed reading of the character. In order to evaluate the Norman Bates character in a multi-layered way, this thesis uses psychoanalytic literary theory, which is the literary branch of the psychoanalytic approach, on which Sigmund Freud formed the basis. Norman Bates, who is raised by his mother with an oppressive and tyrannical power in a matriarchal environment, kills his mother as a result of the Oedipus complex, he experiences during his childhood. Unable to bear the pain of being a mother murderer, the character suffers from identity splits and becomes mentally ill. The character, who has a criminal mind and a lost soul due to the problems he has experienced, inevitably starts to commit crimes and turns into a serial killer. The reading of the criminal mind of the character is detailed by examining the serial killer concept and serial killer typologies. The evil concept is portrayed in the narration of Alfred Hitchcock's Psycho (1960) movie of the same name. In this study, it has been shown how important the psychoanalytic approach is in the studying of literary works, in interpreting the inner world of the character, and in examining the psychology of the character by analyzing.