Bazı Besni biberi genotiplerinin moleküler ve morfolojik karakterizasyonu ile anter kültürüne tepkilerinin belirlenmesi
Determination of molecular and morphological characterization of some Besni pepper genotypes and response to anterior culture
- Tez No: 855168
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YETİŞİR, DOÇ. DR. HASAN PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, Besni, karakterizasyon, morfolojik, moleküler, androgenesis, Pepper, Besni, characterization, morphological, molecular, anther androgenesis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında bazı Besni biberi genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu ile anter kültürüne tepkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Besni yöresinden toplanan 26 farklı Besni biberi genotipi ve 3 kontrol çeşit kullanılmıştır. Morfolojik karakterizasyon için incelenen özelliklere Temel Bileşen Analizi (TBA) uygulanmıştır. TBA toplam varyasyonun %86' sını açıklayan 10 temel bileşen elde edilmiştir. Morfolojik karakterizasyon sonuçlarına göre genotipler arasındaki farklılıklar çoğunlukla meyve özelliklerinden kaynaklıdır. Biber genotipleri arasında gövde arka plan rengi, çiçek pozisyonu, çanak yaprak kenarı, çanak yaprak üzerindeki renklenme, taç yaprağı şekli ve renk bakımından fark bulunmamıştır. Moleküler çalışmalar için, 10 tane ISSR ve 4 tane SRAP primeri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, toplam 62 bant elde edilmiş olup, bunun 52 tanesi polimorfiktir. Oluşturulan dendrogramda Besni biberi benzerlik oranı 0.68-0.95 arasında değişmekte olup, genotipler 2 ana grup oluşturmuştur. Genotipler arasında G2 ve G3 numaralı genotipler dendrogramda yan yana bulunmuştur. Anter kültürü sonuçları incelendiğinde en yüksek embriyo oluşturma oranı %45.3 ile B11 numaralı genotip olmuş ve en yüksek bitkiye dönüşüm oranı %20 ile B15 olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to measure morphological and molecular chracterization and response to anther culture of some Besni pepper genotypes. In the study, 26 different Besni pepper genotypes collected from the Besni region and 3 control varieties were used. Principal Component Analysis (PCA) was applied to the investigated traits for morphological characterization. The PCA yielded 10 principal components explaining 86% of the total variation. According to the morphological characterization results, the variation between genotypes is mostly due to fruit characteristics. There was no variation between pepper genotypes in terms of stem background color, leaf shape, flower position, calyx margin, coloration on the calyx, petal shape and color. 10 ISSR and 4 SRAP primers were used for molecular studies. According to the analysis results, a total of 62 bands were obtained, 52 of which were polymorphic. In the obtained dendrogram, Besni peppers similarity was recorded in found between 0.68 and 0.95 and 2 main groups formed. Between the genotypes, genotypes G2 and G3 were found side by side in the dendrogram. According to the anther culture results, the highest embryo formation rate was genotype B11 with %45.3 and the highest plant transformation rate was B15 with %20.