Milli Görüş Hareketi'nin koalisyon hükümetlerinde siyasi eğilimlerinin analizi (1974-1978)
In the coalition governments of the National Vision Movement analysis of political tendencies (1974-1978)
  1. Tez No: 855174
  2. Yazar: MUHAMMED RECEP KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Sanayi, Millî Görüş, MSP, Necmettin Erbakan, Koalisyon, Heavy Industry, National Vision, MSP, Necmettin Erbakan, Coalition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
1965'ten sonra sağ partilerde istediği fikriyat ortamını bulamayan muhafazakâr siyasetçiler, Millet Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ve Yeni Türkiye Partisini birleştirerek Adalet Partisinin alternatifini oluşturmak için çalışmalara başlamışlardır. Ancak bu partilerin bir araya gelememesinden dolayı yeni bir parti kurulması gündeme gelmiştir. Odalar ve Borsalar Birliğinde, bulunduğu çeşitli kademelerdeki görevlerinde Anadolu sermayesinin güçlenmesi için girişimlerde bulunan Necmettin Erbakan'ın, yeni kurulması düşünülen partinin Genel Başkanı olması istenilmiştir. Erbakan bu teklifi kabul etmiş ve lideri olduğu grubu, Millî Görüş Hareketi (ideolojisi) adı altında toplamıştır. Parti kurma sürecinden evvel, Bağımsızlar (Müstakiller) Hareketi olarak adlandırılan, Millî Görüş ideolojisine sahip bağımsız adaylar ile 1969 seçimlerine katılım sağlanmıştır. Bu grup içerisinden sadece Konya milletvekili adayı olan Necmettin Erbakan bağımsız olarak Millet Meclisi'ne girmiştir. Erbakan'ın Meclise girmesi ile partileşme süreci hız kazanmış ve Millî Görüş Hareketi'nin ilk partisi olan Millî Nizam Partisi'nin 26 Ocak 1970 yılında kurulması ile siyasi yapı teşekkül etmiştir. MNP'nin 12 Mart Muhtırası sonrasında kapatılmasından sonra 11 Ekim 1972 tarihinde Millî Selamet Partisi kurulmuştur. 1973 genel seçimlerinde elde ettiği 48 milletvekili ile kurulacak Koalisyon hükümetlerinde kilit bir rol oynayan Millî Görüş Hareketi ilk iktidar deneyimini Ocak 1974'te kurulan CHP- MSP koalisyonu ile yaşamış, bu süreçte devlet kademelerinde ilk defa görev alınmış, Kıbrıs Barış Harekâtı gerçekleşmiş ve toplumda sükunetin sağlanması adına Genel Af yasası çıkarılmıştır. Kasım 1974'te sona eren CHP-MSP koalisyonu sonrasında kurulan ve dönemin kutuplaşan siyasi atmosferinden dolayı Milliyetçi Cephe Hükümetleri de denilen 39. ve 41. Türkiye Hükümetlerinde koalisyon ortağı olarak bulunmuştur. Bu dönemlerde ise; Ağır Sanayi hamlelerini gerçekleştirmek için projeler üretilmiş, birçok fabrikanın temelleri atılmış, İmam Hatip ortaokullarının sayıları arttırılmıştır. Bu dönemlerde sağ-sol kutuplaşmalarının artmasından ötürü ülke en gergin dönemlerini yaşamıştır.
Özet (Çeviri)
Conservative politicians, who could not find the intellectual environment they wanted in right-wing parties after 1965, started to work to create an alternative to the Justice Party by uniting the Nation Party, Republican Peasant Nation Party and New Turkey Party. However, since these parties could not come together, the establishment of a new party came to the fore. Necmettin Erbakan, who took initiatives to strengthen Anatolian capital in his various positions in the Union of Chambers and Commodity Exchanges, was asked to become the Chairman of the newly established party. Erbakan accepted this offer and gathered the group he led under the name of National Vision Movement (ideology). Before the party establishment process, independent candidates with the National Vision ideology, called the Independent Movement, participated in the 1969 elections. Among this group, only Konya parliamentary candidate Necmettin Erbakan entered the National Assembly as an independent. With Erbakan's entry into the Parliament, the process of party formation accelerated and the political structure was formed with the establishment of the National Order Party, the first party of the National Vision Movement, on January 26, 1970. After the closure of MNP following the March 12 Memorandum, the National Salvation Party was established on October 11, 1972. The National Vision Movement, which played a key role in the Coalition governments to be established with the 48 deputies it won in the 1973 general elections, had its first experience of power with the CHP-MSP coalition established in January 1974. In this process, it was assigned to state positions for the first time, the Cyprus Peace Operation took place and peace was ensured in the society. General Amnesty law was enacted in its name. He was a coalition partner in the 39th and 41st Turkish Governments, which were established after the CHP-MSP coalition ended in November 1974 and were also called the Nationalist Front Governments due to the polarized political atmosphere of the period. During these periods; Projects were produced to realize Heavy Industry moves, the foundations of many factories were laid, and the number of Imam Hatip secondary schools was increased. During these periods, the country experienced its most tense periods due to the increase in right-left polarization.