A comparative study on the coverage of technology in ELT coursebook series: Headway (1987) and New Headway (2019)
Bir İngilizce ders kitabı serisi olan Headway (1987) ve New Headway'de (2019) teknoloji konusunun ele alınışının değerlendirildiği karşılaştırmalı bir araştırma
  1. Tez No: 855180
  2. Yazar: BERSU KARADAĞ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH NEJAT TÖNGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ders kitabı incelemesi, teknolojinin kapsamı, İngiliz dili eğitimi, İngilizce ders kitapları, Headway, coursebook evaluation, coverage of technology, English language teaching, ELT coursebooks, Headway
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, bir İngiliz dili eğitimi ders kitabı serisi olan Headway'in içeriğinde teknoloji konusunun ele alınışını incelemektedir. Teknolojinin ele alınışına ilişkin olarak yıllar içerisindeki değişimleri vurgulamak için, bu çalışmanın odak noktası Headway (1987) ve New Headway (2019) ders kitabı serilerinin içeriklerini karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Teknolojinin ileri düzey ders kitaplarında daha yaygın olarak ele alınması beklenildiğinden Orta, Orta-Üst ve İleri (sırasıyla B1, B2 ve C1 seviyelerine karşılık gelen) seviye İngiliz dili eğitimi ders kitapları incelenmektedir. Bu karşılaştırmalı çalışma, yukarıda bahsi geçen iki ders kitabı serisindeki teknoloji kapsamının yıllar içerisindeki değişimini göstermek amacıyla içerik analizi metodunu uygulamaktadır. Seçilen ders kitapları dikkatlice ve kelimesi kelimesine tarandıktan sonra bütün ilgili ifadeler, 1) ulaşım, 2) iletişim ve 3) meslekler olarak üç kategori altında Microsoft Excel'e kaydedilmiştir. İletişim kategorisi en geniş kapsamlı kategori olduğundan, a) televizyon, müzik ve sinema b) haberleşme c) internet ve d) elektronik cihazlar ve ürünler olarak dört farklı alt kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategorilerin, günlük hayatın teknolojinin değişiminden en çok etkilenen öğelerini içerdiği gözlemlenmektedir. Toplanan veriler, teknoloji dünyasındaki belirgin değişimlerin İngiliz dili eğitimi ders kitaplarına yansımasını göstermektedir çünkü Headway (1987) ve New Headway (2019) ders kitaplarının içeriğinin teknoloji konusunda büyük ölçüde farklı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the coverage of technology in the content of the English Language Teaching (ELT) coursebook series of Headway. In order to point out the changes over the years as far as the coverage of technology is concerned, the focus of the study is to analyze the content of Headway (1987) and New Headway (2019) series comparatively. Since the coverage of technology is expected to be more common in higher level ELT coursebooks, Intermediate, Upper-Intermediate, and Advanced (corresponding to B1, B2, and C1 respectively) level of coursebooks are examined. This comparative study employs content analysis method to demonstrate the changes in the coverage of technology over the years in two sets of ELT coursebooks. Selected coursebooks are carefully scanned word-by-word and all the relevant expressions are registered in Microsoft Excel under three categories of 1) transportation, 2) communication, and 3) jobs. Since the communication category is the broadest category in scope, it is divided into four subcategories of a) tv, music & cinema, b) correspondence, c) internet, and d) electronic devices and products. These categories are observed to include the most affected components of everyday life by the changes in technology. The gathered data show the reflection of significant changes in the world of technology over ELT coursebooks as the content of Headway (1987) and New Headway (2019) are found to be different on a large scale regarding the coverage of technology.