Promoting innovation through public procurement: A systems of innovation approach
Kamu alımları yoluyla inovasyonun teşvik edilmesi: İnovasyon sistemleri yaklaşımı
- Tez No: 855188
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Kamu Yönetimi, Science and Technology, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilik amaçlı kamu alımları, yenilik performansı, arabulucu rol, özümseme kapasitesi, yenilik sistemleri, Public procurement for innovation, innovation performance, mediator role, absorptive capacity, systems of innovation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma ikili bir amaca hizmet etmektedir. Birinci amaç, kamu alımlarının firmaların inovasyon performansı üzerindeki etkisine ilişkin yeni ampirik kanıtlar sağlamayı amaçlamaktadır. Tezde farklı talep ve arz yönlü faktörlerin karşılaştırmalı etkileri ve ülke düzeyindeki farklılıklar tartışılacaktır. İkinci olarak, bu tez yenilik ve kamu alımları arasındaki bağlantıda özümseme kapasitesinin arabulucu rolünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma sorularına cevap bulmak için nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Firmaların yenilik performansının kamu alımlarına bağımlılığına ilişkin ampirik kanıtlar bulmak için başlangıçta Heckman İki-Aşamalı tahmin tekniği ve Topluluk Yenilik Anketi verilerinden yararlanılmıştır. Özümseme kapasitesinin arabulucu rolünü test etmek için modele bir etkileşim terimi dahil edilmiştir. Bulgular, kamu alımlarının firmaların inovasyon performansını artırma konusunda yüksek bir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir. Tahmin edilen modelde beklenmeyen bir sonuç ise özümseme kapasitesinin arabulucu rolüne dair istatiksel olarak anlamlı bir bulgu elde edilememiş olmasıdır. Daha sonra, kamu alımları ile yenilik arasındaki ilişkide özümseme kapasitesinin arabulucu rolünün nasıl ortaya çıktığını araştırmak için örnek olay incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Türkiye'den iki kamu alımı vakası, açık kaynaklar ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veri toplanarak analiz edilmiştir. Bulgular doğrultusunda, alıcı kamu kuruluşu ve tedarikçinin özümseme kapasitesinin YAKA sürecinin farklı aşamalarında değişen önem ve önceliğe sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Özellikle ihale öncesi aşamada alıcı kamu kuruluşunun özümseme kapasitesi ön plana çıkarken, ihale süreci ve ihale sonrası aşamalarda tedarikçinin özümseme kapasitesi daha kritik hale geldiği görülmüştür. Son olarak bulgular ışığında, karşılıklı etkileşime, iş birliklerine ve bilgi alışverişine yüksek öncelik veren Yenilik Sistemleri yaklaşımına dayalı politika önerileri geliştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study serves a dual purpose. Firstly, it seeks to offer new empirical evidence on the impact of public procurement on firms' innovation performance, delving into the comparative effects of various demand and supply-side factors and exploring country-level differences. Secondly, the thesis aims to analyze the mediator role of absorptive capacity in the link between innovation and procurement. The study initially employs the Heckman two-step estimation technique and Community Innovation Survey data to empirically examine the dependence of firms' innovation performance on public procurement. An interaction term is introduced to the model to assess the mediator role of absorptive capacity. The results indicate a high potential for public procurement to enhance firms' innovation performance. However, an unexpected finding emerges: the mediator role of absorptive capacity is deemed insignificant in the estimated model. Subsequently, the case study method is employed to explore how the mediator role of absorptive capacity manifests in the association between public procurement and innovation. Two procurement cases from Turkey are analyzed through by collectingdata through open sources and semi-structured interviews. The findings suggest that the absorptive capacity of both the buyer and the supplier holds varying importance and priority at different phases of the Public Procurement of Innovation (PPI) process. The procurer's absorptive capacity is emphasized, especially in the pre-procurement phase, while the supplier's absorptive capacity becomes more critical during tendering and post-award phases. Finally, this research develops policy recommendations rooted in the Systems of Innovation approach, which prioritizes mutual relations, collaborations, and information exchange.