The effect of interest rate on the inflation in Turkiye for 2001-2023
Faizin enflasyon üzerindeki etkisi: Türkiye örneği (2001-2023)
  1. Tez No: 855187
  2. Yazar: ABDULRAHMAN NABIL HUSSEIN AL FAHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT EŞİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Faiz Oranı, Türk Ekonomisi, eşbütünleşme, ARDL Modeli, Inflation, Interest Rate, Turkish economy, co-integration, ARDL Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, 2001'den 2023'e kadar olan dönemde Türk ekonomisinde faiz oranları ile enflasyon arasındaki ilişkinin kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır. Aylık veriler kullanılarak gerçekleştirilen incelemede, bağımlı değişken enflasyon iken bağımsız değişkenler para arzı, gerçek etkili döviz kuru ve gecelik faiz oranıdır. Değişkenlerin durağanlık olup olmadığını belirlemek için ayrıntılı bir birim kök testi ve korelogram tablosu analizi kullanılmıştır. Bu önemli ekonomik faktörler arasındaki eşbütünleşme ilişkilerini bulmak için gecikmeli dağıtılmış otoregresif (ARDL) modeli kullanıldı. Ardından, bu faktörlerin uzun vadeli etkileşimleri incelendi. Ek olarak, model kararlılık ve geçerlilik açısından kapsamlı incelemelere tabi tutulmuş olup, kullanımının güvenilirliğini göstermiştir. Bu çalışma, Hata Düzeltme Modeli (ECM) temel alınarak değişkenler arasında uzun vadeli denge ilişkisinin varlığını desteklemektedir. ECM'den üretilen katsayılar, Gecelik Faiz Oranı ve gecikmiş TÜFE'nin bağımlı değişken üzerindeki olumlu etkisini göstermekte, önemlerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research offers a thorough examination of the relationship between interest rates and inflation in the Turkish economy from 2001 to 2023. The investigation was done using monthly data, with the dependent variable being inflation and the independent variables being money supply, real effective exchange rate, and overnight rate. The study uses a thorough unit root test and correlogram analysis to determine whether the variables are stationarity. The Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model is used to uncover co-integration relationships between these vital economic parameters, shedding light on their long-term interactions. Furthermore, the model undergoes thorough assessments for validity and stability, ensuring the robustness of its application. The study supports the presence of a long-run equilibrium relationship between the variables based on the Error Correction Model (ECM). The coefficients produced from the ECM demonstrate the positive impact of the Overnight Rate and the lagged CPI on the dependent variable, highlighting their significance.