Lında Zagzebskı'de erdem bilgi ilişkisi
The relationship between virtue and knowledge in Linda Zagzebski
  1. Tez No: 768757
  2. Yazar: GÖNÜL EMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL RAHMAN AÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Linda Zagzebski, erdem bilgi kuramı, bilgisel erdemler, bilgisel kusurlar, Linda Zagzebski, Virtue Epistemology, epistemic virtues, epistemic vices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezde, çağdaş bilgi felsefesi tartışmaları içinde yer alan erdem bilgi kuramı alanına Linda Zagzebski'nin getirmiş olduğu yeni yaklaşımın ne olduğunu belirlemeye çalışıyorum. Tez beş bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, erdem ve bilgi ilişkisinin Antik Yunan, modern dönem ve çağdaş bilgi felsefesinde nasıl ele alındığı ve tartışıldığı incelenir. İkinci bölümde erdem bilgi kuramının literatürde karşımıza çıkan iki farklı varyasyonu olan Erdem Güvenilirliği ve Erdem Sorumluluğunun başlıca temsilcilerinin görüşleri açıklanır. Tezimin üçüncü bölümü, Linda Zagzebski'nin bilgi anlayışına tahsis edildi. Zagzebski'nin bilgiye yaklaşımı bağlamında savunduğu erdem bilgi kuramının bilgi felsefesindeki üç temel problemi olan Değer problemi, Gettier Problemi ve Şüpheciliğin Meydan Okumasına yönelik argümanları ve çözüm girişimleri ele alınır. Dördüncü bölümde bilgisel erdemlerin bilgi elde etme sürecinde bilen özneye kazandırdığı artı durumlara ve bilgisel kusurların da bilgi elde etme sürecinde bilen özneye engel oluşturduğu durumlara çeşitli örnekler üzerinden açıklık getirmeye çalışılır. Beşinci bölüm ise, Zagzebskinin savunduğu bilgi teorisinin değerlendirmesini içerir. Sonuç kısmında Zagzebski'nin erdem bilgi kuramı irdelenir. Etik-epistemoloji ilişkisine yönelik felsefi çalışmaların disiplinlerarası araştırmalarla geliştirilmesi ve ilerletilmesi sonucuna varılır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I try to determine what Linda Zagzebski's new approach is to the field of virtue epistemology, which is included in contemporary epistemological debates. The thesis is divided into five parts. In the first chapter, it is analysed that how the relationship between virtue and knowledge has been handled and discussed from the Ancient Greek, modern period and contemporary philosophy. In the second part, the two different variations of the virtue epistemology that we encounter in the literature, the main representatives of Virtue Reliabilism and Virtue Responsibilism, and their views are explained. The third part of my thesis is devoted to Linda Zagzebski's understanding of knowledge. The arguments and solution attempts of the virtue epistemology, which Zagzebski has advocated in the context of her approach to knowledge, especially three basic problems of epistemology such as The Value Problem, the Gettier Problem and the Challenge of Skepticism are examined. In the fourth chapter, it is tried to clarify the positive situations that epistemic virtues bring to the knower agent in the process of acquiring knowledge, and the situations where epistemic vices produce obstacles to the knower agent in the process of obtaining knowledge through various examples. The fifth chapter includes evaluation of the theory of knowledge uphold by Zagzebski. In the conclusion part, Zagzebski's virtue epistemology is examined. It is concluded that philosophical studies on the relationship between ethics and epistemology should be developed and furthered through interdisciplinary research.